Китай печели световното икономическо възстановяване

1509
Китай печели световното икономическо възстановяване

© Pixabay.com

Докато по-голямата част от света се опитва да попречи на новите случаи на коронавирус да блокират крехкото възстановяване от рецесията, китайската икономика влиза в крак отново и ще завърши годината по-влиятелна от когато и да било.

Втората най-голяма икономика в света е единствената голяма сила, която избегна рецесия през тази година, след като COVID-19 доведе до блокади и навреди на бизнеса.

БВП на Китай се очаква да нарасне с 1.6% тази година, докато световната икономика ще се свие с 5.2%, според летните прогнози на Световната банка.

Китай изгради относително бързото си възстановяване чрез няколко мерки, в това число строги блокади и способи за проследяване на населението, които имаха за цел да ограничат вируса.

Правителството също така задели стотици милиарди долари за големи инфраструктурни проекти и предложи кеш с цел стимулирането на разходите сред населението. Реузлтатите от това са очевидни, като туризмът и потребителските разходи тръгнаха нагоре през натоварените почивни дни, известни като Златната седмица.


До края на годината делът на Китай в световния БВП вероятно ще нарасне с около 1.1 процентни пункта, според изчисления на CNN Business, които използват данни на Световната банка. Това е над три пъти повече от увеличението през 2019 г. За сравнение, дяловете на САЩ и Европа ще намалеят леко.

Китайската икономика ще възлиза на около 14.6 трлн долара до края на 2020 г., което се равнява на приблизително на 17.5% от световния БВП.

Дори и без пораженията, нанесени от коронавируса, делът на Китай щеше да нарасне тази година, смята Лари Ху, старши икономист за Китай в Macquarie Group.

Способността на страната да се пребори със световната тенденция ускорява растежа на важността й за световната икономика. "Възстановяването в Китай е много по-силно, отколкото в останалата част от света," добавя Ху.

Бум през Златната седмица

Подобрението на състоянието на икономиката беше особено очевидно през последната седмица, когато страната отбеляза Златната седмица. Това е един от най-натоварени периоди за пътуване в Китай.

Над 630 милиона хора са пътували в страната по време на Златната седмица, която приключи в четвъртък, според Министерството на туризма на Китай. Това представлява близо 80% от броя на хората, пътували през същия период на миналата година.

Междувременно разходите на туристите се възстановиха до близо 70% от нивата от миналата година, достигайки 70 млрд. долара. Продажбите на билети за кино надхвърлиха 580 млн. долара по време на Златната седмица, което е с едва 12% по-малко от сумата през миналата година, която беше рекордна.

Цифрите от почивната седмица са "окуражаващи," казва Ху от Macquarie.

По-балансирана икономика

Дори и преди празника китайската икономика набираше инерция.

Официалният индикатор за производствената дейност нарасна до шестмесечен връх през септември. Частно изследване на медийната група Caixin, което следи по-малкия бизнес, също показа, че секторът продължава да расте през миналия месец.

Секторът на услугите също се справя добре. Официално изследване от миналата седмица показа, че активността е на най-високото си ниво от близо седем години. В петък проучване на Caixin разкри, че през септември секторът на услугите отчита един от най-бързите си темпове на растеж през последното десетилетие.

Потребителските разходи също вървят нагоре, което е поредният окуражителен признак. По-рано през годината икономисти се опасяваха, че възстановяването в Китай е прекалено неравномерно, като зад него стояха много държавни инфраструктурни проекти и недостатъчно потребителски разходи.

И въпреки напрежението в търговската сфера, китайската икономика се облагодетелства от основната си роля в световните вериги на доставките, според Луис Куис, старши икономист за Азия в Oxford Economics. По изчисления на консултантската компания Китай ще увеличи дела си от световната икономика с около един процентен пункта тази година.

"Противоположно на очакванията за промени в глобалните вериги на доставките и отдалечаване от Китай, изглежда че поне засега успехите на страната в борбата с COVID-19 и продължаването на работата на заводите засили ролята й в световните вериги," добавя Куис.

Той също така посочва, че преките чуждестранни инвестиции на САЩ в Китай, всъщност, се увеличават с 6% през първото полугодие, според Министерството на търговията на Китай.

"Въпреки значителното влошаването на отношенията между САЩ и Китай в последно време, много мултинацонални американски компании продължават да имат желание да правят бизнес с Китай," казва Куис, добвяйки, че американските компании вероятно са били окуражени от решението на Пекин да премахне част от пречките пред инвестициите във финансовия сектор на страната.

Предизвикателствата

Възстановяването на Китай е силно, но предстоят и предизвикателства.

Подобно на други страни, пандемията се отрази сериозно на по-бедната част от населението и на селското население в страната, според анализатори на Fitch Ratings.

Средният месечен доход на мигриращите работници в селските райони пада с близо 7% на годишна база през второто тримесечие, според оценки на Световната банка. Стотиците милиони хора, които отговарят на това описание, обикновено работят в строителството, производството и други нископлатени, но важни дейности.

Домакинствата с ниски доходи в Китай, които заработват по по-малко от 7 350 долара на година, отчитат най-голям спад в семейното богатство, според проучване на Югозападния китайски университет по финанси и икономика и Ant Group.

"Това предполага, че възстановяването на потреблението напоследък някак е насочено към групите с по-високи доходи," казват анализаторите на Fitch Ratings.

Според Куис от Oxford Economics напрежението между САЩ и Китай си остава притеснително, въпреки че преките чуждестранни инвестиции растат.

Ако САЩ се отделят "значително от Китай," икономическият растеж на Поднебесната империя ще е само с половин процентен пункт по-малък на година до 2040 г., казва той, стига останалите развити икономики да запазят повечето си връзки със страната.

Ако обаче други развити икономики се присъединят към САЩ, той подозира, че ефектът ще е много по-голям, което ще доведе до два пъти по-бърз спад в ръста на БВП на Китай за същия период.

Това "значително" отделяне би намалило рязко производителността на страната и нейния икономически растеж," смята Куис.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg