Kофи Анан и Горбачов срещу климатичните промени

420
Kофи Анан и Горбачов срещу климатичните промени

Промяната на климата е заплаха не само за околната среда, но и за мира и сигурността, тъй като държавите водят борба за ресурси. Това предупреждение отправи бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан на провелата се във вторник в Европейския парламент енергийна конференция, съобщиха от представителството на институцията у нас.

На нея присъстваха още Михаил Горбачов и председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг. Германският християндемократ Angelika Niebler, която председателстваше срещата, подчерта, че не само Европа, но и цялата международна общественост трябва направи мащабни инвестиции в технологии.

Целта на конференцията, която беше организирана от парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика и фондацията Енергиен свят, беше да допринесе за по-доброто познаване на проблемите и разпространението на добри практики.

Кофи Анан отбеляза пред събралите се членове на ЕП, че промяната на климата трябва да бъде включена към "традиционните политически заплахи като конфликти, бедност, тероризъм и смъртоносни оръжия". Цитирайки английския учен Николас Стърн, той предупреди, че промяната на климата може да доведе да свиване на световната икономика с 20% и икономическа и социална разруха, сравнима с двете световни войни.

Бившият секретар на ООН и лауреат на Нобелова награда изтъкна, че при сегашните темпове сме се отправили към точка, от която няма връщане. Той добави, че "ако продължаваме да употребяваме енергия с днешния ритъм, до 2030 г. ще се нуждаем от 50% повече енергия". "Надявам се, че няма да направим това", допълни Кофи Анан.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов сподели на конференцията как опитът му като съветски земеделски министър му е показал голямата вреда, причинена на околната среда, но това е останало скрито от обществеността.

Горбачов призова за екологична гласност, като подчерта, че гласността означава прозрачност, мобилизация на правителствата и хората. Той отправи сериозно предупреждение относно необходимостта богатите страни да оказват помощ на развиващите се, за да могат последните да посрещнат предизвикателствата на климатичните промени. Михаил Горбачов изтъкна, "че ще се изправим пред катастрофа", ако отношението към развиващите се страни е същото, каквото е било навремето към СССР. "Ние живеем в глобален свят и в глобалния свят трябва да работим заедно - екологичната криза е предизвикателство номер едно."

Председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг също се изказа на конференцията. Той изтъкна пред гостите, че "голяма част от нашите съзидателни усилия са насочени към намаляването на въглеродния двуокис и към възобновяемите енергии, но същевременно не съумяваме да се концентрираме върху това, което е най-лесно достъпно за нас: пестенето на енергия. Това е най-евтиният и лесен начин за намаляване на емисиите на парникови газове."

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg