Колко струва един човек?

911
Колко струва един човек?

Живеем в силно икономизиран свят, в който всичко се продава и купува. Каква е тогава монетарната стойност на един организъм? Например на човек, тежащ около 100 килограма, без университетско образование, но затова пък с богат професионален опит и на средна възраст?

Колко сме готови да платим, за да ни има?

3.5 милиона евро - твърди един икономист. Такава е "стойността на един статистически живот" в Германия. Тя отчита средната цена, която населението в Германия би било готово да плати, за да не умре, разделена на усреднения смъртен риск. Тази обичана сред икономистите единица е обаче доста оспорвана, защото има безброй начини да накараш един човек да бръкне по-надълбоко в кесията си, знаейки, че от това зависи животът му.

Анализите на разходите и ползите, които често се ползват в здравеопазването, за да се прецени например кой пациент да получи орган за трансплантиране, или в политиката, когато например се обмисля коя градска част има нужда от повече инвестиции за сигурност, са твърде оспорвана материя. В крайна сметка човешкото достойнство трябва да си остане неброима величина. Дали обаче наистина е така?

Колко би дал един човек на черния пазар, за да се сдобие с жизненонеобходимите му бъбреци за трансплантация? А колко пари би трябвало да получи някой, който се съгласи да участва в рисковани изпитания на медикаменти? Колко ли пък може да поиска, за да стане роб в Индия? На част от тези парливи въпроси има и доста неприятни отговори.

Цената на органичната материя

Човекът е изграден от съвсем материални неща - кислород, въглерод и ред други елементи. Ако предположим обаче, че можем да продадем всичките си органични съставки, то едва ли ще получим повече от 1 000 евро...

Въпрос на гледна точка

Стойността на един човек се определя от позицията му в обществото - гласи един от най-арогантните варианти. 2 000 евро струва един нормален труп при погребение - казва погребалният агент Гюнтер фон Хагенс. Преуморената лекарка в един краен квартал обаче оперира с други цифри: към 40 евро струва един човек - казва тя - толкова получаваме от здравната каса за един пациент на тримесечие, заявява лекарката и добавя: А един почина, защото нямал 10 евро - толкова е потребителската такса за преглед. Има хора, които не са готови да дадат и 10 евро за живота си..."

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg