Корупцията в Китай коства на страната 86 млрд. долара годишно, или 3% от БВП

425
Корупцията в Китай коства на страната 86 млрд. долара годишно, или 3% от БВП

Корупцията коства на Китай около 86 млрд. долара годишно, като е една от най-сериозните заплахи пред икономиката на страната, както и пред политическата стабилност.

Вземаните подкупи и другите корупционни форми възлизат на около 10% от правителствените разходи, въпреки че в страната съществуват над 1 200 закона и нормативни уредби срещу корупцията.

Китайската икономика, която е и най-бързо развиващата се, е класирана на 72-ро място в изследване, направено сред 180 страни по степен на корупция от изследователската компания Transparency International.

За последните пет години средният ръст на китайската икономика възлиза на 10.1% на година.

В борбата срещу корупцията в страната президентът на Китай уволни на няколко пъти водещи фигури от агенциите за борба срещу явлението.

Особено ясно е изразена корупцията в области със значително присъствие на управляващата партия, както и при инфраструктурни проекти - такива, свързани с недвижими имоти, финансови услуги и др.

Според изследвания прогнозираната стойност на загубите от корупция възлиза на около 86 млрд. долара годишно, което е значителен размер от 3% от Брутния Вътрешен Продукт на страната.

В изчисляването на загубите не са включени косвените такива, които е изключително трудно да се изчисли на колко точно възлизат.

Ширещата се корупция в Китай може да има и спираловиден ефект за щатските компании, инвестиращи в Китай.

Те могат да станат обект на заведени съдебни дела за нарушаване на човешки права, както и да подлежат на значителни по обем санкции, ако бъде доказана тяхната връзка с даване на подкупи и други незаконни действия, според специалисти.

До голяма степен ширещата се корупция се отдава на неефективната система за контрол, както и политическия чадър, с който се ползва голяма част от управляващата комунистическа партия.

В Китай за корупция бе осъден на смърт бившият председател на държавното управление за надзор на качеството на хранителните стоки и лекарствата Чжън Сяоюй.

Смъртното наказание бе наложено заради вземане на подкупи за издаване на лицензи и користно подпомагане на няколко компании. 62-годишният Чжън Сяоюй бе начело на държавния комитет от създаването му през 1998 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg