Лошите кредити удариха рекордно ниво в Индия

1426
Лошите кредити удариха рекордно ниво в Индия

© Pixabay

Размерът на лошите кредити в Индия достигна рекордна стойност от 9.5 трилиона рупии (145.56 млрд. долара) към края на първото полугодие на тази година.

Данните показват, че третата най-голяма икономика в Азия има сериозен проблем с необслужваните банкови заеми.

През първите 6 месеца на тази година сумата по необслужваните и преструктурирани кредити в страната скача с 4.5%, като през предходния шестмесечен период размерът на лошите заеми бе отчел нарастване от 5.8%, по данни на Reserve Bank of India (RBI), цитирани от Reuters.

Ситуацията поставя индийския бизнес в омагьосан кръг. Банките, които са най-големият източник на финансиране, губят от печалбите си поради големия размер лоши заеми, което, от своя страна, води до затягане на кредитирането, особено за малките и средни предприятия, често приемани за двигател на икономическия растеж.

Положението в Индия идва сякаш да докаже последното твърдение. Страната отчита най-нисък растеж за второто тримесечие от три години насам, което е част от грижите на премиера на страната Нарендра Моди поради предстоящите избори през 2019 г.

Моди обеща, че ще създаде милиони работни места преди настъпването на въпросните избори.

Индия опрости заемите на 21 млн. фермери Милиони земеделци в страната могат да си отдъхнат

Високото ниво на лоши заеми задължава банковата система в Индия да отделя повече средства за провизии, което топи печалбите ѝ. Реално голяма част от проблемните заеми се държат от държавни банки, които са кредитирали големи конгломерати, особено в индустрията и инфраструктурата.

Това обаче не е всичко. Анализаторите посочват, че дребният бизнес в страната също има проблеми с погасяването на кредитите си. Проблеми има дори и при потребителските заеми. Всичко това води до затегнато отпускане на нови кредити в страната.

„От корпоративна гледна точка смятаме, че този кръговрат е към края си”, казва Алка Анбарасу, главен икономист в Moody's Investor Service. По думите на експерта, данните отвъд корпоративните проблеми показват обаче поводи за притеснения.

Анбарасу прогнозира слаби тримесечия за банките преди рентабилността да се завърне.

Необслужваните и преструктурирани кредити в Индия заемат дял от 12.6% към края на месец юни тази година, по данни на RBI. Това е най-високото ниво от 15 години насам.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...