МАЕ: Търсенето на газ настига това на петрол до 2035 г.

721
МАЕ: Търсенето на газ настига това на петрол до 2035 г.

Благодарение на перспективите свързани с нови, нетрадиционни източници на природен газ, световното търсене на газ ще изпревари това на въглища малко след 2025 г. и ще се доближи до търсенето на петрол около 2035 г., прогнозира днес в свой доклад Международната агенция за енергия (МАЕ).

От МАЕ също така смятат, че очакваното рязко повишение в търсенето на газ ще сложи край на настоящата пренаситеност на пазара до 2015 г. когато търсенето ще започне да изпреварва предлагането. От агенцията очакват бумът в търсенето на газ да бъде в резултат на рязкото нарастване на производството на суровината от нетрадиционни източници основно в Китай, Австралия и Северна Америка, както и в резултат на спада на световното производството на ядрена енергия заради инцидента в Япония от тази година.

В доклада още се казва, че около 40% от ръста в световното производство на газ в периода между 2011 и 2035 г. ще се дължи на нетрадиционни източници като шистов газ или метан във въглищните пластове.

МАЕ също така очаква Австралия да стане един от водещите износители в света на втечнен природен газ до 2020 г. настигайки настоящия лидер Катар.

Според агенцията ръстът на добива на газ от нетрадиционни източници е добра новина по отношение на подсигуряването на световното енергийно предлагане, тъй като производството ще бъде разпределено между Северна и Южна Америка, Китай, Австралия, Европа, Близкия Изток и Африка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg