Мобилните потребители в Турция нарастват с 208% за шест години

369
Мобилните потребители в Турция нарастват с 208% за шест години

Използването на мобилни телефони в Турция бележи бум, като растящото население на страната все по-често използва телефони, сочи изследване, направено от Euromonitor International.

За последните шест години броят на потребителите на мобилни телефони е нараснал с над 208%, според изследването, за да достигне 49.7 млн. през изминалата година, на фона на едва 16.1 млн. през 2000-та година.

Като основна причина за ръста се определя фактът, че Турция е с най-младото население в Европа. Средната възраст на населението в страната е 27.1 години, като тя се отличава и с най-високото ниво на раждаемост.

Към момента страната разполага с шестата най-голяма база в света от потребители под 25 години, като те възлизат на над 11 млн.

Очаква се населението на страната да продължи да нараства с ускорени темпове и да изпревари това на Германия, като най-населената европейска страна през 2015 година, когато специалисти прогнозират, че населението ще се увеличи до 82.6 млн. души.

Значителният ръст в потреблението на мобилни телефони става въпреки значителния данък, с който се облагат собствениците на телефон. Към момента 44% от разходите на притежателите на мобилни телефони са обект на облагане с данъци. Това е и най-високият процент сред всички страни по света, сочи още статистиката.

Очаква се обаче, след парламентарните избори в страната през месец юли да бъдат предприети конкретни действия за намаляване на данъчните тежести, свързани с потреблението на телефони.

В същото време положително влияние върху по-нататъшното нарастване на пазара на мобилни телефони се очаква да окажат още очакванията за намаляване на инфлацията, както и на намаляването на лихвите в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg