Нов метод за измерване на благосъстоянието предлагат в ЕС

617
Нов метод за измерване на благосъстоянието предлагат в ЕС

Конференция в Европейския парламент обсъжда в белгийската столица нов метод за измерване на благосъстоянието на страните в света.

Проявата е под мотото "Отвъд брутния вътрешен продукт" и в нея участват председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Тя се организира от Европейския парламент, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Световния фонд за дивата природа.

Досега използваният показател брутен вътрешен продукт (БВП) бе разработен след Голямата депресия в САЩ през 30-те години на миналия век и наложен след Втората световна война като средство за ориентиране на политиците по отношение на икономическото представяне на страните. Сега обаче икономиките и обществата в света силно са се променили, в сравнение с миналия век, отбелязва в Европейската комисия.

Предвид тези промени конференцията ще обсъди използването на нов метод за измерване на благосъстоянието на страните, който да включва и такива съставни части като продължителност на живота, достъп до образование, състояние на околната среда, наличие или липса на природни ресурси и други.

През март 2001 година парламентът на Уелс във Великобритания е станал първата администрация в света, която е включила подобни индикатори за измерването на благосъстоянието.

Поради сложността на включването на тези индикатори в обща система за измерване на благосъстоянието засега се предвижда през 2009 година да бъде готов първият вариант, който да започне да се тества в Европейския съюз и други европейски страни.

Междувременно, чешкият премиер Мирек Тополанек заяви, че Чехия вероятно няма да въведе единната европейска валута през 2012 г., предаде ДПА, като цитира информация на медиите.

Преминаването към еврото в рамките на пет години "не е реалистично" преди на първо място да бъдат реформирани здравеопазването и пенсионната система, е заявил Тополанек за чешка телевизия през уикенда.

Само тези реформи биха позволили на Чехия да изпълни критериите за валутна стабилност от Маастрихт най-рано през следващата година, което е задължително условие за влизането на страната в еврозоната през 2012 г., е посочил премиерът в телевизионен дебат.

Европейската комисия порица Чехия за отслабените й държавни финанси, което накара страната да се откаже от плановете си да влезе в еврозоната през 2010 г., припомня ДПА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg