Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват имоти

3165
Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват имоти

© Окланд, Нова Зеландия; снимка: Pixabay

Купуването на недвижим имот в Нова Зеландия вече е далеч по-трудно.

Парламентът на страната прие дълго обсъждан нов закон, който налага строги рестрикции на чужденците, искащи да придобият жилище. Целта на новата регулация е справяне с рязкото повишение на цените на имотите в Нова Зеландия, предава CNN.

Според закона чужденците вече няма да имат право да купуват съществуващи имоти. Така, ако искат да имат недвижимо имущество в страната, чуждестранните инвеститори ще могат да придобиват само жилища, намиращи се новостроящи се сгради.


Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн бе заложила в предизборната си кампания обещанието да отстрани чужденците от пазара на недвижими имоти, които според нея са основната причина за скока в цените на жилищата.

„Ако човек има правото да живее за постоянно в Нова Зеландия, тогава има и правото да купува тук”, каза министърът на търговията Дейвид Паркър по време на дебатите в парламента.

„Вярваме, че е изконно право на новозеландците да купуват жилища в Нова Зеландия”, добавя той.

Компанията Demographia редовно подрежда Окланд, най-големият град на страната, като едно от най-недостъпните места за покупка на жилище.

Цените на имотите отчитат близо двоен скок през последното десетилетие, по данни на централната банка, като през тази година са скочили с 5%. Делът на хората, притежаващи жилище в страната, също намалява през последните години.

Правителствените данно обаче показват, че чуждестранните купувачи съставят реално малка част от пазара на имоти в страната. Според последните официални статистически данни купувачите, които нямат новозеландско гражданство или право на пребиваване, са генеририрали по-малко от 3% от всички сделки за жилища в страната.

Повечето чуждестранни купувачи в Нова Зеландия не посочват откъде са родом, но данните показват, че голяма част от тях идват от Китай.

Нова Зеландия също така е популярна дестинация за богатите и известните.

Анализаторите не могат да кажат как по-точно новият закон ще повлияе на пазара на имоти.

София е в световния Топ 20 по ръст на цените на имотите Българската столица заема 18-о място в световната класация на градовете с най-силно поскъпване на жилищните имоти

„Просто не знаем как това ще повлияе на пазара”, казва Доминик Стефънс, главен икономист в новозеландския бизнес на банковата група Westpac, в бележка за клиенти. Цените на жилищата могат да спрат да нарастват преди края на тази година и дори да започнат да падат”, предвижда все пак той.

Австралия също се опитва да забави поскъпването на имотите със сходни мерки, които също забраняват придобивания на съществуващи жилища от чуждестранни инвеститори. В резултат на това цените на имотите в Австралия започнаха да падат от края на миналата година.

Новото законодателство в Нова Зеландия не важи за граждани на Австралия и Сингапур, поради споразумения между тези страни.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg