Ново повишение на задължителните резерви за китайските банки

556
Ново повишение на задължителните резерви за китайските банки

Китай повиши за четвърти път тази година изискванията за задължителни минимални резерви на банките в усилията си да се справи с инфлацията, която е на нива, близки до най-високите си от 1996 година насам стойности.

Търговските банки трябва да заделят 16.5% от депозитите на населението, като резерви, което е с половин процентен пункт повече, в сравнение с досегашните изисквания към банките.

Повишението на резервите ще блокира нови около 208 млрд. юана (30 млрд. долара), което ще доведе до спад в кредитната активност на банките.

От началото на миналата година задължителните минимални резерви, които банките трябва да заделят от разполагаемите средства, са се повишили със 7.5 процентни пункта в резултат на усилията на централната банка да се бори с инфлацията.

Решението за предприемането на по-нататъшни действия в тази насока бе продиктувано от изнесените последни данни за инфлацията в най-бързо растящата основна световна икономика.

Инфлацията в Китай през април се е повишила до 8.5% на годишна база. Това бе повишение на ръста на показателя, в сравнение с месец по-рано, когато инфлацията възлезе на 8.3%.

Най-високата инфлация в размер на 8.7% бе отбелязана през февруари, което бе и най-високата й стойност от 12 години насам.

В основата на високото ниво на инфлацията стоят повишенията на цените на храните и горивата. През април цените на хранителните продукти са отбелязали повишение от 22.1% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...