Печалбата на Toyota изненадващо се понижава с 28% за изминалото тримесечие

443
Печалбата на Toyota изненадващо се понижава с 28% за изминалото тримесечие

Печалбата на втория най-голям световен производител на автомобили – Toyota, е отчела понижение от 28% през трите месеца до края на март, което се оказа по-голямо от очакванията.

За тримесечието от компанията отчетоха печалба в размер на 316.8 млрд. йени (3.05 млрд. долара), в сравнение с 440.1 млрд. йени през сравнимото тримесечие на миналата година.

От компанията прогнозираха дори по-тежки времена пред себе си в резултат на опасенията за силно влошаване на продажбите на най-големия си пазар - щатския.

Ръстът в цените на суровините на световните борси е друга причина, която ще се отрази негативно върху резултатите на компанията.

За фискалната година, приключваща през март 2009 г., от там очакват понижение в печалбата с 27% до ниво от 1.25 трлн. йени (12 млрд. долара).

За настоящата фискална година, приключила в края на март, компанията е реализирала рекордна в историята си печалба в размер на 1.72 трлн. йени (16.54 млрд. долара) или повишение от 4.5% на годишна база.

Влошените прогнози, изнесени от японската компания, която традиционно се ползва с изключително доверие от потребителите, а също така произвежда малки автомобили, сочи как се отразява глобалното забавяне на световната икономика дори и на най-добрите компании, коментират специалисти.

В стремежа си да се справи с този негативен фактор, японският производител насочва все по-големи усилия за разрастване на бизнеса си на бързоразвиващите се пазари като Китай, Индия и Русия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg