Помощта на МВФ за Гърция може би е неизбежна

538
Помощта на МВФ за Гърция може би е неизбежна

Ако Европейският съюз не може да разсее опасенията по отношение на задълженията на Гърция, може да се наложи Международният валутен фонд (МВФ) да се намеси, независимо дали помощта му е добре дошлa или не, пише Reuters.

Германски източници са споделили пред Reuters, че европейските правителства са постигнали принципно съгласие да помогнат на Гърция. Това би било първото спасяване на страна членка на Еврозоната в 11-годишната история на еврото.

Източници близки до МВФ и анализатори обаче твърдят, че това може да не е достатъчно да предотврати насочването на опасенията на инвеститорите към други европейски страни.

Европа все още няма желание да се обръща за помощ към МВФ. Най-малкото, което може да направи обаче, е да ползва знанията и опита на институция, която се е справяла с безброй дългови кризи и вече осигурява техническа помощ на Гърция.

Обръщането за помощ към МВФ за мнозина би означавало "капитулация пред Вашингтон и пълна политическа абдикация", според Пол де Грауве от професор по икономика в белгийския Catholic University.

По-голямото участие на МВФ би осигурило известна увереност на инвеститорите, които хвърлят по един поглед и на другите крехки във фискално отношение страни като Испания и Португалия. Цената на застраховането на задълженията на тези страни срещу дефолт скочи в последните дни.

Ако дълговата ситуация се окаже по-страшна от първоначално очакваното, Европа може би ще се нуждае от финансовата мощ на МВФ.

Проблемите на Гърция увеличиха натиска върху останалите членове на Еврозоната да докажат, че могат да накарат Атина да приложи болезнените мерки, които са нужни, за да подобри финансите.

Извън Еврозоната вече има опасения, че проблемите на Гърция са навредили на възможностите за разширяването й, което е удар по амбициите на Балтийските държави за присъединяване.

Шведският финансов министър Андре Борг пък заяви вчера, че дискусията за ролята на МВФ в справянето със ситуацията не трябва да бъде "табу."

Скандинавските държави осигуриха 1.8 млрд. евро за ръководеното от МВФ спасяване на Латвия.

Публичната позиция на МВФ по отношение на Гърция е, че ако фондът бъде помолен от ЕС, ще помогне на страната.

Миналата седмица директорът на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че фондът е готов да се намеси, ако има нужда.

Бившият финансов министър на Франция се очаква да се включи в борбата за президентския пост на страната през 2012 г., когато ще се изправи срещу настоящия президент Никола Саркози. В тази насока, притичайки се на помощ на Европа, той ще отбележи политически точки.

Съгласно квотата й в МВФ, Гърция може да вземе назаем само около 500 млн. долара, което е нищо в сравнение с недостигащите й тази година между 50 и 70 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg