Ръст в края на неуспешен месец за щатския пазар

555
Ръст в края на неуспешен месец за щатския пазар

Mай месец приключи с четири дни на повишения за повечето щатски индекси, но опасенията около високите цени на бензина, торнадата и наводненията в южната част на страната, забавянето на ръста на японската икономика след бедствията там и дълговата криза в Европа доведоха до понижение от 1.4% за S&P 500 през миналия месец, информира AP.

Спадът последва ръст от 2.85% за април, който пък дойде след най-голямото нарастване на индекса за първото тримесечие от 1998 г. насам. Преди този месец цените на щатските акции скачаха на фона на по-добрите корпоративни резултати, на по-големите разходи на бизнеса и на световния икономически ръст.

През май S&P 500 отчете първото си понижение от август 2010 г.

Други рискови активи също отчетоха понижение през май след година на ръст. Цените на суровини като петрол, говеждо месо и кафе паднаха средно със 7%. В същото време цените на щатските държавни ценни книжа нараснаха близо до най-високите си нива за годината.

Във вторник щатският пазар приключи с ръст, на фона на признаците, че Германия може да се откаже от исканията си относно преструктурирането на гръцкия дълг, което от своя страна ще спомогне за достигането до сделка, с която ще се избегне фалит на Гърция.

Вчера S&P 500 нарасна с 14.10 пункта, или 1.1%, до 1 345.20 пункта. Dow Jones добави 128.21 пункта, или 1%, до 12 569.79 пункта, докато технологичният Nasdaq отчете повишение от 38.44 пункта, или 1.4%, до 2 835.30 пункта.

Пазарът нарасна, въпреки поредните песимистични данни за щатския жилищен пазар. Цените на жилищата в 12 от 20-те града, които покрива индекса Standard & Poor's/Case-Shiller падат през март до най-ниските им нива откакто имотният балон се спука през 2006 г.

Въпреки ръста вчера, месец май не беше положителен за акционерите във втора поредна година, въпреки че загубите не бяха толкова лоши, колкото през 2010 г. Както и през миналата година, когато S&P 5000 губи 8% през май, Гърция обяви, че ще има нужда от чужда помощ, за да обслужва задълженията си, а щатската икономика отново забавяше темпа си.

Малкото сектори, които се представиха добре през май тази година бяха, сектори като здравеопазване и комунални услуги. Компаниите за потребителски стоки като PepsiCo и Costco Wholesale нарастват с близо 2.5% или най-много от всички групи в S&P 500.

Юни трябва да даде някои отговори за това дали темпът на растеж на щатската икономика наистина се забавя. Икономистите очакват доклада за неселскостопанската заетост в петък да покаже, че безработицата е намаляла до 8.9% през май в сравнение с 9.0% през април. В края на месеца пък Федералният резерв ще приключи програмата си за изкупуване на облигации, известна като QE2.

Индексът S&P 500 е нараснал със 7% от началото на годината, преди дивиденти. На този етап е необходимо да падне с 87.56 пункта, за да бъде на отрицателна територия за годината. Dow би трябвало да падне с 992.28 пункта, за да изтрие 8.6-процентното си нарастване за годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg