Ръстът на щатската икономика за четвъртото тримесечие под средните очаквания

462
Ръстът на щатската икономика за четвъртото тримесечие под средните очаквания

Ръстът на щатската икономика се е повишил с 0.6% през последното тримесечие на миналата година, посочиха изнесени днес данни. Той се оказа в съответствие с предишните прогнози и под средните очаквания на анализаторите за 0.8% повишение.
За сравнение, през третото тримесечие най-голямата щатска икономика нарасна със значителните 4.9%.

До голяма степен в основата на забавянето на водещата световна икономика стои забавянето в строителния сектор, където инвестициите са намалели с 25.2% на годишна база през последните три месеца на изминалата година, или най-голямото им понижение от 26 години насам.

На фона на забавянето на ръста на щатската икономика инфлацията в страната се е ускорила. Основният индекс на потребителските цени, който не включва изменението в тези на храните и горивата, е отбелязал повишение от 2.7% на годишна база през четвъртото тримесечие на годината.

Повишението на инфлацията става в момент на изключително агресивна политика от страна на ФЕД на понижение на лихвите в страната, в усилията му да се справи с наблюдаваното забавяне на икономиката.

За осем дни през януари ФЕД намали нивото на краткосрочните лихви с 1.25 процентни пункта, което бе и най-голямото им понижение за един месец от двадесет и пет години насам.

Средните очаквания на анализаторите са за по-нататъшно намаляване на лихвите в САЩ и на следващата среща на ФЕД, която ще се проведе на 18 март.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg