Растежът на икономическата активност в Еврозоната се забавя

1017
Растежът на икономическата активност в Еврозоната се забавя

Индексът на икономическата активност (PMI) в частния сектор в Еврозоната отчита по-бавен темп на растеж през март, според данните на Markit.

Индексът на активността намалява до 57.6 пункта, в сравнение с достигнатия през февруари четири и половина годишен връх от 58.2 пункта. Въпреки това, нивото на индекса за миналия месец остава над предварителните очаквания от 57.5 пункта.

Всички страни отчитат по-слаб темп на растеж в сравнение с февруари, но Франция и Германия продължават да регистрират силен ръст в сектора на производството и услугите, казват от Markit.

Ръстът в периферните държави от Еврозоната остава слаб, като повишението се забавя в рязко в Ирландия, докато в Испания се свива заради сектора на услугите, спадът в производството на Гърция продължава.

Данните почти не оказаха влияние върху валутната двойка евро/долара, на фона на очакваното в четвъртък решение на ЕЦБ за лихвите.

Също днес стана ясно, че бизнес активността в сектора на услугите във Великобритания нараства през март до най-високото си ниво от 13 месеца, достигайки 57.1 пункта, в сравнение с 52.6 пункта през февруари. Предварителните очаквания на икономистите бяха, че нивото на индекса на активността в сектора на услугите ще остане без промяна.

Данните се отразиха положително на британския паунд, който рязко поскъпна, връщайки се отново на ниво от над 1.62 долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg