Рецесията поставя предизвикателства пред хазартния сектор

1238
Рецесията поставя предизвикателства пред хазартния сектор

Световната кредитна криза, спадът в приходите и цените на акциите са главните мотиви за стреса, на който са подложени много компании в игралната индустрия, според най-новия анализ (Reviewing the market: the 2009 global gaming bulletin) на Ernst & Young.

Докладът, който изследва тенденциите в игралната индустрия по света, разкрива, че някои форми на хазарт са се справили по-добре с кризата, отколкото други, като са предложили иновативни, висококачествени продукти на своите клиенти.

„Спадът в доверието на потребителите и намалелите им доходи водят до спад в приходите на игралната индустрия в световен мащаб. Свиването на пазара за кредити пък води до отлагане на важни проекти за нови игрални зали и казина. Нищо чудно, че операторите по света следят много зорко своите бизнеси, за да се уверят, че предлагат това, от което техните клиенти наистина имат нужда", коментира Томъс Роше от Ernst & Young.

Онлайн залаганията тепърва ще изпитат ударите на рецесията, тъй като все повече оператори на бинго и лотарии разширяват своето присъствие в мрежата, прогнозира Ernst & Young.

„Онлайн игрите представляват форма на напускане на реалността от хората при трудни времена. Потенциалната аудитория е огромна - всеки, който притежава интернет връзка. През последната година се наблюдава ускорен растеж в тази сфера с превръщането на онлайн играта в забавна и рентабилна алтернатива на други развлекателни дейности по време на икономическа рецесия.", пояснява Роше.

Някои казина посрещнаха рецесията по-добре от други. Например, операторите на национални казина са по-малко засегнати, отколкото казината и игралните зали в курортите. Причината е, че потребителите ограничават въздушните си пътувания до игрални курорти като част от съкращаването на общите си разходи по време на кризата.

Някои оператори въвеждат нови форми на хазарт, които тепърва ще се сблъскват с рецесията. Във Великобритания растежът при Fixed-Odds Betting терминалите (FOBTs) продължава да е във фокуса на операторите, особено на букмейкърите. Тези терминали със сензорни екрани, подобни на машинките по клубове и кръчми, предлагат голям набор от игри, сред които най-популярна е рулетката. Много букмейкъри твърдят, че приходите, генерирани от FOBT, надхвърлят приходите от традиционния хазарт.

Бинго индустрията продължава да страда от забраните за тютюнопушене на обществени места, наложени в много държави. Това е особено предизвикателство, тъй като операторите печелят най-много от игралните автомати в интервалите между игрите, когато пушачите излизат за по цигара.

Според проучването, онези оператори, които са приели стъпки за намаляване на разходите си като антикризисна мярка, ще се окажат в добра позиция, когато дойде обрат в икономическата ситуация.

„Старото твърдение, че хазартната индустрия е защитена от рецесия, се оказа абсолютно невярно. Все пак ще има печеливши: онези, които успеят да видят положителното в рецесията - като възможност за дерегулация на онлайн залаганията и на допълнителен бонус за истински пазарно ориентираните играчи", коментира Роше.

Испания е значителен игрален пазар в Европейския съюз, който достигна 30.9 млрд. евро през 2007 г. Тогава бе отчетен растеж от 16% в сравнение с 2006-а. Въпреки че крайните числа за 2008 г. не са ясни, ясно е, че спадът е значителен.

Миналата година трябваше да бъде годината, в която залаганията и хазартната индустрия във Великобритания да се стабилизират, попадайки под регулацията, въведена с Gambling Act 2005 г. и под ефекта от забраната на тютюнопушенето на обществени места от 2007 г. Световната икономическа криза обаче удари Великобритания жестоко през втората половина на 2008-а, продължавайки да изправя игралната индустрия през сериозни предизвикателства.

През последните 20 години игралната индустрия в САЩ, както и навсякъде по света, изживя период на забележителен растеж и трансформации. Рецесията, започнала през 2007-а, направи 2008 г. още по-предизвикателна. Въпреки че приходите от игри бяха вторите най-високи в историята- 32.54 млрд., те все пак бяха с 4.7% по-ниски от 2007-а.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg