Резолюция за Лисабонската стратегия приеха евродепутатите

405
Резолюция за Лисабонската стратегия приеха евродепутатите

Според членовете на ЕП „разумните икономически политики биха помогнали за повишаване на доверието и за намаляване на несигурността при сегашните финансови сътресения.” ЕП прие два текста в сряда, които предлагат серия от мерки, които да засилят дългосрочния потенциал за растеж на ЕС.

Депутатите приеха резолюция, която подчертава значението на енергично прилагане на Лисабонската стратегия. Според депутатите Европа трябва да увеличи растежа си и да се преодолее недостатъчното вътрешно търсене, което трябва да бъде постигнато чрез увеличение на приходите, свързано с повишаване на производителността и заетостта.

Парламентът отбелязва, че европейският процес на развитие към повече растеж, създаване на работни места, подходяща социална осигуреност и подходящо опазване на околната среда все още не са застраховани срещу кризи.

Според депутатите неотдавнашната криза с ипотечните кредити показва необходимостта ЕС да развие мерки за надзор - те призовават за оценка на съществуващите в момента системи и инструменти за финансов надзор в Европа и настояват за тесни консултации с Парламента.

Изключително важно е да се засили научноизследователската дейност особено предвид огромните възможности, които се предоставят на европейската икономика от разработването и въвеждането на нови технологии и услуги, които ще способстват за намаляване на емисиите на въглероден двуокис.

Парламентът дава пълната си подкрепа на предложения от Комисията закон за малките предприятия като средство за създаване на възможности за МСП и насърчаване на култура от типа „мисли първо в малък мащаб“.

Депутатите считат, че Европа не може да си позволи настоящите високи равнища на безработица и призовават за реформи на пазарите на труда и в социалните системи, така че да засили стимулите за труд. Те подчертават значението на прилагането на приетите общи принципи за гъвкава сигурност по всеобхватен и уравновесен начин както за работници, така и за работодатели.

Неприемливо е хора да живеят под прага на бедността и в състояние на социална изолация, се казва в резолюцията - в тази връзка Парламентът изисква ангажимент от страна на пролетното заседание на Европейския съвет за амбициозна социална програма с конкретно въздействие върху резултатите от Лисабонската стратегия.

Депутатите призовават държавите-членки да осигурят разпоредби като например за минималното заплащане и други юридически или общо обвързващи споразумения, даващи възможност на щатните работници да водят нормален живот въз основа на заплатата си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg