Rolls-Royce ще строи малки модулни ядрени реактори

1074
Rolls-Royce ще строи малки модулни ядрени реактори

© Pixabay

Британският индустриален гигант Rolls-Royce обяви, че до 2029 г. ще може да произвежда, инсталира и поддържа малки модулни ядрени реактори, съобщава BBC.

Реакторите са толкова компактни, че на теория всеки град би могъл да разполага със собствен такъв. На практика обаче би било по-удачно да се използват съществуващите площадки с оглед на сигурността.

Самите съоръжения заемат място от малко над 6000 квадратни метра, а за инсталацията им е необходима площ от около 40 000 квадратни метра. Това е около 16 пъти по-малко от една конвенционална атомна електоцентрала, като тази в Хинкли Пойнт, например.


Rolls-Royce смята, че може да инсталира поне 10-15 модулни реактора на територията на Великобритания.

Критиците на ядрената енергия обаче смятат, че Обединеното кралство трябва да се концентрира върху по-евтините източници на възобновяема енергия. Нейните поддръжници пък са на мнение, че без ядрени реактори няма как да бъдат постигнати заложените цели за намаляване на въглеродните емисии до 2050 г.

Ядреното лоби на Острова изпитва сериозни затруднения през последните няколко години, на фона на рязкото поевтиняване на възобновяемите енергийни източници. Повечето ядрени проекти на територията на страната бяха замразени, тъй като не успяха да гарантират нужното финансиране.

Оказа се, че атомната електроцентрала Хинкли Пойнт, която трябваше да е готова до 2025 г., вероятно ще струва с 3 милиарда паунда повече от предвиденото, а общите разходи за изграждането ѝ могат да достигнат близо 23 милиарда паунда (над 27 милиарда евро).

Това означава, че изграждането ѝ може да се забави още, а въпросът за рентабилността ѝ все повече тормози управляващите в Лондон.

Според главния технологичен директор на Rolls-Royce Пол Стайн модулните реактори дават възможност за предварителна подготовка на много от детайлите още в завода с помощта на иновативни методи, като роботизираните заварки и дигитализацията на производството. Впоследствие отделните компоненти само се сглобяват на мястото на площадката.

Компанията се надява да получи поръчки за новите “мини реактори” и от други държави, за да може да постигне икономии от мащаба.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

mnop
# 0
10:01 | 31 January 2020
Здравейте, Всички са толкова щастливи, че разказах страхотните си показания за това как се сдобих моята сума за заем за желание от Авраам, който е манекенката на заемащия заем Компания, искам бързо да използвам тази възможност, за да уведомя целия свят от това, г-жа Нурс Джая от Малайзия, в която търсех заем стартирам собствен бизнес в подкрепа на моя бизнес, разходи, така че отидох онлайн търсене на заем, когато попаднах на някои кредитори, които ме изневериха и изтрих малкото си пари по това време, обърках се, че не го правя дори знам какво да правя, защото малкото пари, които имах със себе си беше отнет от онези измамни копелета, които наричат ​​себе си истински заем заемодатели, И така в един верен ден, докато разглеждах интернет в търсене на работа попаднах на някои свидетелства, коментирани във форума от една госпожа благославя идидоха и госпожа моника за това как получават заема си заемане на заемане на компанията Имейл: rannerloan565@gmail.com Затова си казах, че трябва да изпробвам това, тъй като бях толкова уплашен относно това, което ми направиха другите заемодатели. Е-мейл адрес, който беше в тези коментари във форума, така че аз се свързах с него, информирайки го, че съм го препратил от някои клиенти които получиха заема от неговата компания, г-н Адам, и г-жа Суле Луис, така че когато чу, че е много щастлив от това, затова ме увери в това в правилната компания, където мога да получа моята сума за заем за желание, Те дадоха мен кредитен формуляр за кандидатстване за заем, който да попълня и върна, направих всичко това, дадох им цялата ми необходима информация за мен, така че ми беше дадена условията и състоянието на тяхната компания всичко вървеше гладко без никакви забавяне, за не по-малко от 24 часа бях информиран, че заемът ми валидна сума от 12 000 евро са регистрирани и одобрени от техния борсов съвет попечител, Така че по това време бях толкова щастлив, когато ми казаха трябва да ги изпращам чрез банкови данни, но аз бях малко скептичен към това така че казах, че имам доверие и вярвам за този кредитор да се обадя на г-н Авраам i ги дадох по банкова сметка, така изненадващо получавам и предупреждавам от моята банка че сметката ми е кредитирана със сумата от 12 000 евро от г-н ABRAHAM. Затова аз спешно му изпратя имейл, че получавам заема си успешно, Така че скъпите ми братя и сестри там все още търсят истински заем компания ще ви посъветвам любезно да се свържете със заемната компания на Ranner E-mail: rannerloan565@gmail.com и знам, че той също ще ви помогне с размера на заема за вашето желание, изпратете им имейл днес и ще се радваш, че го направи. от сестра Nurs Jaya, malysia *
mnop
# 1
10:01 | 31 January 2020
Здравейте, това е да информирате широката общественост, че Жозе Луис, заемодател на частен заем, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. Ние предоставяме заеми с 2% лихва на физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на (joseluisloans@aol.com) или (joseluisloans@gmail.com)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg