Сделките по сливания и поглъщания намаляват с 32% за първите три месеца

595
Сделките по сливания и поглъщания намаляват с 32% за първите три месеца

Банките, осъществяващи сделки по сливания и поглъщания, са отбелязали понижение на таксите по извършването им в размер на 35% през първите три месеца на настоящата година, сочи анализ на нюйоркската консултантска агенция - Freeman & Co.

Негативната конюнктура на световните финансови пазари е в резултат на значително намаляване на броя и размера на сделките по сливания и поглъщания.

Таксите, събирани от мениджърите, се очаква да възлязат на около 8.7 млрд. долара за първото тримесечие на годината, в сравнение с 13.4 млрд. долара през сравнимия период на миналата година.

Изпълнителните директори на институции, като Lehman Brothers Holdings Inc. и Bank of America Corp., направиха прогноза през декември, че сливанията и поглъщанията ще се окажат с 20% по-малко през настоящата година.

От една от водещите инвестиционни банки в САЩ - Goldman Sachs Group Inc., която е и тази с най-голям дял в сделките по сливания и поглъщания, отчетоха понижение в приходите от осъществяване на такива инициативи в размер на 47%.

През настоящото тримесечие тези сделки са се понижило до 656.2 млрд. долара, в сравнение с 971 млрд. долара през първото тримесечие на миналата година, сочат още публикуваните данни.

Изкупуванията със заемни средства са намалели до 60 млрд. долара за първото тримесечие, в сравнение с 201 млрд. долара през изминалата година, като банките все по-трудно отпускат кредити за подобен род сделки.

Сделки по сливания и поглъщания за рекордните 4 трлн. долара са били осъществени през изминалата година, като през тази едва ли ще станем свидетели на подобна цифра, прогнозират още специалистите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg