Сделките по света минаха 1 трилион долара за рекордно кратък срок

968
Сделките по света минаха 1 трилион долара за рекордно кратък срок

© Pixabay

Общата сума по корпоративните сделки из света премина границата от 1 трилион долара за рекордно кратък срок.

Основна причина за това са процесите по консолидация, наблюдавани в САЩ, Великобритания, Германия и Япония, предава Financial Times.

Ускореният икономически растеж и силната бизнес увереност по света също допринасят за големия брой сливания и придобивания от началото на 2018 година.

Намалените данъчни ставки в САЩ пък дават поле на действие на местните компании да вложат спестените от данъци средства в консолидиране на бизнеса си. 

Сред големите сделки през тази година попадат придобиването нa американската компания за фармацевтичен мениджмънт Express Scripts от застрахователното дружество Cigna за 67 млрд. долара, придобиването на компанията за възобновяема енергия Innogy от немския гигант Eon за 43 млрд. евро и сделка за медийната група Sky, за която Comcast предложи 22.1 млрд. паунда.

„Средата остава идеална за сливания и придобивания на пазарите по света”, казва Блеър Ефрън, съосновател на Centerview Partners. „Растежът по света е силен, бизнес лидерите остават оптимистично настроени, финансовите пазари са отзивчиви”, добавя той.

Сделките по света нарастват с 50% спрямо предходната година и с 12% спрямо същия период на 2007 година, считана за най-силната година по обща стойност на сливанията и придобиванията, които тогава достигнаха сумата от 4.6 трилиона долара, сочат данните на Dealogic.

Активността в Япония и Великобритания скача двойно спрямо миналата година, а обемът на сливанията и придобиванията в Германия скача четворно на годишна база, сочат данните.

Въпреки че инвеститорите се питат до колко ще се окаже издръжлив настоящият бизнес цикъл, сливанията и придобиванията се движат с темп, по-висок от времената преди финансовата криза, и подобен на този, наблюдаван при дот-ком балона.

Икономиката на САЩ отчита ръст, макар и по-бавен, спрямо нивата от преди кризата.

Намираме се в уникален момент, където всяка икономика в света отчита растеж, но без да има икономика, която записва внушителни повишения, става ясно от думите на Ану Айенгар, ръководител сливания и придобивания в Северна Америка към JPMorgan.

“Възможността да се правят сливания и придобивания в името на растежа е невероятна и пазарите изглежда разбират това”, добавя той.

По думите на Леон Калвариа, президент на Citigroup по институционалните клиенти, компаниите се намират на пътя на растеж на продажбите и съкращаване на разходите – два основни приоритета, които провокират големия брой сделки през тази година.

Намаляването на корпоративния данък в САЩ до 21% и промените, които позволяват на компаниите да превалутират парите в кеш от чуждестранни пазари, също провокират наблюдаваното ускорение, добавя Калвариа.

Теленор продава бизнеса си у нас на чешката компания PPF GroupТеленор се договори за продажбата на бизнеса си в България, като част от продажбата на активите си в Централна и Източна Европа

Източник: Dealogic; Financial Times

Компаниите, изглежда, понастоящем мислят на едро. Средната трансакция от началото на годината достига рекордните 131 млн. долара, което отразява ходовете в посока трансформация на бизнеса по света, смята Антон Сахазизян, ръководител сливания и придобивания за САЩ към Moelis & Company.

Всичко това се случва въпреки няколкото големи сделки в САЩ, които бяха блокирани от президента Доналд Тръмп като офертата на Broadcom за придобиване на Qualcomm на стойност 142 млрд. долара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...