Сорос: Кризата е по-тежка от тази след фалита на Lehman

1513
Сорос: Кризата е по-тежка от тази след фалита на Lehman

Европейците със сигурност си спомнят фалита на Lehman Brothers. На фона нa проблемите на Европа с овладяването на дълговата криза, най-големите опасения са, че една от основните банки на континента може да фалира, създавайки финансова паника подобно на фалита на Lehman през септември 2008 г., пише The New York Times.

Европейските лидери, които са решение да избегнат подобна катастрофа, са готови да използват стотици милиарди евро спасителни средства, за да предотвратят фалита на някоя от големите банки.

Въпросите около способността на европейските банки да се преборят с кризата продължават да се трупат, докато някои от тях изпитват затруднения с осигуряването на заеми необходими за ежедневната им дейност.

Американските финансови институции, които се опитват да се предпазят от нарастващите рискове, са все по-предпазливи при отпускането на нови краткосрочни заеми в някои случаи и избягват да правят бизнес с европейските си колеги. Ходове, които могат да задълбочат проблемите с финансирането на европейските банки.

Подобно отдръпване, в по-голям мащаб, доведе до фалита на Lehman, тъй като банки, хеджфондове и други предприеха стъпки, за да предпазят собствените си интереси, въпреки че това спомогна за задействането на по-голяма пазарна криза.

Проблемите в Европа лесно могат да се разпространят отвъд Атлантическия океан поради преплетената природа на световната финансова система. В добавка, това още повече може да навреди на и без други изпитващите затруднения държави.

"Тази криза има потенциала да бъде много по-тежка от онази след фалита на Lehman Brothers," според инвеститора милиардер Джордж Сорос, който изтъква липсата на паневропейски авторитетен орган, който да се справя с толкова дълбока банкова криза. "Точно затова проблемът е толкова сериозен. Необходима е криза, за да се роди политическа воля в Европа да създаде подобен орган, но все още няма яснота какво ще прави той."

Цените на акциите на европейските банки в момента са на най-ниските си нива от март 2009 г., когато световната банкова система все още беше разклатена след фалита на Lehman.

В следващите седмици всяка от 17-е страни от Еврозоната може да одобри сделката от юли за новото спасяване на Гърция и вероятно изпитващите затруднения банки. Заедно с постигането на единодушие, по-непосредствени пречки могат да попречат на споразумението.

Днес в Германия върховният съд ще решава дали е законно лидерите на страната да сключват подобно споразумение. В четвъртък Финландия се очаква да обяви своите условия за одобряването на сделката, а други страни могат да последват със собствени изисквания, за да си гарантират, че заемите им ще бъдат платени.

Въпреки че не успяват да успокоят пазарите европейските лидери предприеха поредица от стъпки, за да избегнат фалит като на Lehman. Европейската централна банка открива нови кредитни линии за институции, които имат нужда от средства, докато предложеното спасяване на Гърция ще осигури заеми на страни, които имат нужда да рекапитализират банките си. В добавка ЕЦБ купува облигации на Италия и Испания, за да попречи на скока на лихвите по тях.

И докато проблемите в по-малките страни като Гърция и Ирландия не са нови, в последните седмици опасенията вече се разпространиха и в банкови гиганти в страни като Германия и Франция. Нещо повече, опасенията вече има и за Италия, чиито дълг е много по-голям от този на други по-малки страни в затруднение като Гърция.

В Европа опасенията са, че държавните облигации, притежавани от европейски банки, могат рязко да поевтинеят, ако затруднените икономически страни не могат да обслужват задълженията си. Това би натоварило банките с най-голяма експозиция с огромни загуби.

В резултат на това банките нямат желание да се кредитират помежду си и трупат кеш. Ако нагласите продължат да се влошават, в крайна сметка може да се стигне до масово изтегляне на депозити, опасяват се анализатори.

Европейските банки трябва да наберат най-малко 150 млрд. евро свежи средства, дори и ако не понесат големи загуби свързани с държавни облигации. При ниските цени на акциите в момента това ще стане трудно, а предлагането на нови акции ще размие стойността на съществуващите.

Американските фондове на паричните пазари, които дълго време бяха надежден източник на финансиране за европейските банки, рязко намалиха експозицията си, започвайки с Испания и Италия, а сега вече и във Франция, което затрудняване отпускането на заеми в долари от страна на европейските банки.

Десетте най-големи фондове на паричните пазари в САЩ са намалили експозицията си към европейските банки с още 9% през юли, или 30 млрд. долара, след намаление 20% през юни.

Въпреки всички проблеми европейски банки са депозирали огромни средства в ЕЦБ като преди ден те достигнаха 166 млрд. евро, което предполага, че нито една банка не е близо да фалит от мащаба на Lehman.

Рисковете в момента са,че съпротивата на Европа за рекапитализиране на банките, може да се превърне в по-голяма криза.

САЩ и Великобритания, където принудителното вливане на капитал в банките изигра основна рола за успокояването на пазарите през 2008, отдавана призовават Европа да направи същото.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Patrick
# 0
09:02 | 26 February 2012
Wait, I cannot fathom it being so straghitforward.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg