Тайнствен инвеститор заложи в средата на юли близо 1 млрд. долара за това, че международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) ще понижи кредитния рейтинг на САЩ.

Залогът бил 10 към едно, така че финансистът спечели то своята прозорливост 10 млрд. долара. По данни на Daily Mail, това може би е 80-годишният милиардер Джордж Сорос.

Изданието обаче пише, че потвърждение на информацията няма. Но съмненията около името на Сорос не са случайни. Личността на финансиста винаги е била обвита в много слухове.

Смята се, че Джордж Сорос е сключил подобна сделка през 1992 година, в известната като „черна" сряда на 16 септември 1992 година, когато заигравката му с понижението на британската лира му носи големи успехи. За кратко време британската валута поевтиня наполовина, а Банката на Англия бе принудена да се оттегли от механизма на Европейската валутна система.

Скандалната борсова операция носи на Сорос над 1 милиард долара и славата на „човека, който разби Банката на Англия". Много експерти убеждават след време, че ролята на Сорос при спада на паунда е била силно преувеличена.

В нощта срещу събота международната рейтингова агенция S&P понижи суверенния кредитен рейтинг на САЩ от ААА, на АА+, с негативна прогноза. В понеделник бяха предприети сходни действия и срещу двете най-големи ипотечни агенции в страната - Fannie Mae и Freddie Mac.

Действията на рейтинговата агенция доведоха до срив на повечето фондови борси.

Истинското име на финансиста е Дьорд Шорош и е роден през 1930 г. в Будапеща в семейството на лидера на местната еврейска общност Тивард Шварц. Семейство Шварц сменя името си през 1936 г. на Шорош. Някои биографи смятат, че еврейското семейство е искало по този начин да избегне последиците от страна на нацистите.

Семейство Шорош емигрира през 1947 г. с фалшиви паспорти в Англия, където младият Джордж (също променя името си по английски маниер) постъпва в Лондонското училище за икономика и след три години го завършва с успех.

Успехите в кариерата започват през 1956 година, след като бащата на един от неговите лондонски приятели го вика в брокерската си кантора на Уол Стрийт. Той се специализирал в сделки по препродажбата на ценни книжа от една страна в друга. Бизнесът се развивал успешно, а Сорос се издигнал до поста на вицепрезидент на компанията. През 1967 г. предложил на своя патрон да създадат в една от офшорните зони инвестиционен фонд, който той, Сорос да оглави.

След две години, той става и шеф и съсобственик на новия проект хедж фондът Double Eagle, който след време се превръща в известната Quantum Group, носещ на Сорос слава и богатство, разказва РИА Новости.