Изминалата седмица се оказа най-лошата за американския фондов пазар за последните две години, предизвиквайки ефекта на доминото в Европа и Азия. След котировките на ценните книжа, надолу поеха и цените на суровините. Въпреки формално намереното решение на ситуацията с лимита на държавния дълг на САЩ, инвеститорите не повярваха в сценария за скорошно възстановяване на американската икономика, както и в близкия изход на дълговата криза в Европа. Страховете на пазара споделиха и рейтинговите агенции - Standard & Poor's (S&P) отне на САЩ най-високата кредитна оценка ААА за първи път в историята, пише в свой анализ РБК daily.

Американският икономист Нуриел Рубини смята, че вероятността от рецесия в САЩ през следващите 12 месеца надвишава 50%. „Дори икономиката да не изпадне технически в рецесия, много хора ще имат това усещането на плещите си", заяви Рубини в интервю за Bloomberg.

Черният четвъртък

Лакмусът за нарастващата паника сред инвеститорите стана движението на фондовите индекси. Котировките отчетоха сериозен спад в четвъртък, без да успеят да превъзмогнат понижението и в петък. Американските пазари затвориха седмицата с най-лошите си резултати за последните няколко години. Индексът Dow Jones Industrial Average изтри през петте дена 5.75% от стойността си, а S&P 500 се сви със 7.2 на сто. На спада не можаха да повлияят дори и добрите на пръв поглед новини от американския пазар на труда - безработицата в САЩ се е свела до 9.1%.

След американския пазар, надолу се устремиха аизатските и европейски индекси. Индексите FTSE Eurofirst 300 и FTSE 100 „паднаха" с 10%, което е най-лошото им представяне от ноември 2008 година, а японският Nikkei 225 се понижи с 6.7%. Сериозно се обезцениха и активите на стоковите пазари - цената на барел петрол в Ню Йорк намаля за седмица с над 10 долара.

„Това, което наблюдавахме на пазарите през последните два дена на миналата седмица, не може да бъде определено като нищо друго, освен като паника. Практически наблюдавахме повсеместни мащабни разпродажби. Струва ми се, че има голяма вероятност те да се пренесат и в началото на новата седмица. Няма значение, че заплахата от технически фалит на САЩ отмина, изключително лошите данни за деловата активност и потребителските разходи в Щатите, а и растящият спред на италиснаките и испански облигации, според нас, са видимите двигатели пред спада на пазарите", коментира директорът на отдела за управление на активи в „Альянс РОСНО Управление активами" Михаил Акрамовский.

Но най-драматичното събитие на миналата седмица стана загубата на САЩ на своя най-висок кредитен рейтинг по скалата на S&P, която агенция го понижи в петък вечерта до АА+, като не изключи вероятността за ново понижение в обозримо бъдеще.

„Намаляването на рейтинга отразява нашето мнение към плана за урязване на бюджетните разходи в САЩ, което не е достатъчно в средносрочен план", се казва в официалното изявление на S&P. В допълнение на своите аргументи, от агенцията добавиха слабостта и нестабилността на американската политическа система пред лицето на бюджетните и икономически предизвикателства.

От S&P избраха възможно „най-лошият момент" за намаляване на кредитния рейтинг на САЩ, а на политиците в конгреса тепърва им предстои да съгласуват много параметри по орязването на държавните разходи. Белият дом също изрази своето несъгласие, като заяви, че това само ще усложни процеса на зараждащото се икономическо възстановяване. Оценки на JP Morgan Chase сочат, че намаленият рейтинг с една степен ще увеличи цената на заемно финансиране на Вашингтон от порядъка на 100 млрд. долара годишно. Разходите на САЩ за това днес са над 400 млрд. долара годишно и са 2.7% от БВП на страната.

Натрупаха се твърде много негативи

Редно е да се посочи, че причината за безпрецедентното през последните години понижаване на котировките не бе някое конкретно събитие или публикация на актуални макроикономически данни, както се случва обикновено. Просто се натрупаха твърде много негативи. Първият тревожен сигнал дойде на 29 юли, когато САЩ ревизираха даните за БВП за първото тримесечие на тази година. Темповете на растеж бяха коригирани от 1.9% на едва 0.4%. След това дойде удар и от индекса на промишленото производство.

Но дори положителните на пръв поглед данни за безработицата в САЩ не успяха да зарадват експертите. „Нивото на безработица падна само за сметка на намаляването на трудоспособното население със 193 хил. човека. Две години след края на рецесията, ситуацията остава тежка, да не кажем и по-лоша отпреди това. Вероятно добрата статистика трябва да успокои всички от следваща рецесия в краткосрочна перспектива, но трява да разберем, че икономиката е слаба и тя ще остане таква за година напред", е уверен старши икономистът за САЩ в Capital Economics Пол Далес.

Именно неяснотата спрямо темповете на възстановяване на икономиката е трън в очите на инвеститорите, много от които намират все по-трудно „тихия пристан" за своите активи. „Рисковете от забавяне на американската икономика се увеличиха през последните дни. Над икономиката е надвиснала сянката на рецесията", смята икономистът на UniCredit Харм Бандхолц. Финансовата институция занижи прогнозата си за ръст на БВП на САЩ за тази година от 2.25 на 1.75%.

Тревогите на инвеститорите не останаха незабелязани от водещи в света политици и надзорници. Много от тях предприеха извънредни преговори през почивните дни, а в центъра на разговорите бе дълговата ситуция както в САЩ, така и в Европа. В събота се състоя телефонен разговор на президента на Франция Никола Саркози и премиера на Великобритания Дейвид Камерън. В конферентна връзка проблемът осбъдиха в неделя и заместник финансовите министри на страните от Г20, същото сториха и от ЕЦБ.

Ако се съди по новините от световните информационни агенции, то задачата на властите на водещите в света икономики днес е да убедят инвеститорите в това, че финансово-кредитната им политика няма да се променя. Такова бе и посланието на заместник финансовия министър на Южна Корея Чой Юн Ку. Той увери, че политиката на Сеул по отношение на резервите на страната, значителна част от които са в американски ДЦК, ще остане непроменена. „Няма алтернативи, които да гарантират подобна сигурност и ликвидност", подчерта той. За постоянство увериха и от Русия, но китайските им колеги изразиха открито притесненията си от ситуацията около САЩ.