Световната банка: Изправени сме пред едно загубено десетилетие

1296
Световната банка: Изправени сме пред едно загубено десетилетие

© Pixabay

Световната икономика ще нарасне с 4% през 2021 г., при условие че ваксините срещу COVID-19 станат масово достъпни по-късно през годината.

Това се посочва в шестмесечната прогноза на Световната банка за глобалните икономически перспективи.

Според експертите на институцията възстановяването след кризата, предизвикана от пандемията, ще се случва със сравнително бавни темпове, освен ако не се предприемат по-мащабни мерки за стимулиране на инвестициите.

През 2020 г. световният брутен вътрешен продукт регистрира спад от 4.3%, а пандемията взе стотици хиляди жертви и остави милиони хора без работа. Това може да окаже негативен ефект върху икономическото развитие в дългосрочен план, се посочва още в доклада.


Сред приоритетите на политиците тази година трябва да бъдат ограничаването на разпространението на коронавируса и осигуряването на масов достъп до ваксините, смятат експертите на Световната банка.

"Изглежда глобалната икономика вече навлиза в периода на своето възстановяване, но в същото време правителствата и централните банки са изправени пред тежки предизвикателства - в здравеопазването, управлението на дълговете, бюджетните разходи, монетарната политика и структурните реформи. Основната цел е да се поставят основите за дългосрочен икономически растеж", заявява президентът на институцията Дейвид Малпас.

По думите му, за да се преодолеят негативните ефекти от пандемията и да се върне интересът към инвестициите, ще трябва да бъдат положени сериозни усилия за подобряване на бизнес средата, повишаване на заетостта и увеличаване на прозрачността в държавното и корпоративното управление.

Световната банка отчита, че сривът в глобалната икономическа активност през 2020 г. е бил по-слаб от предварителните очаквания в началото на пандемията, най-вече заради по-меките последствия за развитите икономики и по-бързото възстановяване в Китай.

В повечето развиващите се страни обаче негативните ефекти са били по-силни от очакваното.

"Финансовата уязвимост и икономическите шокове за фирмите и домакинствата в тези държави със сигурност ще трябва да бъдат адресирани", посочва главният икономист на Световната банка Кармен Райнхарт.

Сумата за спасяването на световната икономика вече е $19.5 трлн. и ще растеНякои държави имат нужда от още повече помощ, за да се възстановят от кризата, но може и да не я получат

В краткосрочен план все още съществуват много фактори на несигурност и са възможни всякакви икономически сценарии, пише още в доклада на институцията. При едно от най-негативните развития на нещата броят на заразените с COVID-19 ще продължава да расте, масовата ваксинация ще закъснее, а глобалният ръст на БВП няма да надхвърли 1.6%.

При положителния сценарий пък, който предвижда бързо ваксиниране и овладяване на пандемията, темповете на икономическия растеж може да надхвърлят 5%.

В развитите икономики възстановяването, което започна през лятото на 2020 г., загуби обороти в последните месеци на фона на втората вълна на пандемията.

Световната банка очаква ръст на икономиката на САЩ с 3.5% през 2021 г. - след регистрирания спад от 3.6 на сто през 2020 г.

В еврозоната се очаква повишение на БВП с 3.6% тази година, след спада от 7.4% за предходната.

В Япония, където икономиката се сви с 5.3% през 2020 г., за тази се очаква повишение от 2.5 на сто.

Съвкупният брутен вътрешен продукт на развиващите се пазари (в това число и Китай) се очаква да нарасне с 5% през 2021 г., след като се понижи с 2.6% през 2020 г.

Световната банка очаква китайската икономика да отбележи ръст от 7.9% тази година, след отчетеното повишение от 2% за 2020 г.

Експертите на институцията обръщат внимание и на проблема с увеличаващите се дългове в световен мащаб. Влошаването на икономическата среда повишава рисковете в развиващите се пазари и може да доведе до ръст на необслужваните кредити.

Световната банка предупреждава, че ако се вземат примери от предишните кризи в човешката история, е много вероятно светът да бъде изправен пред едно загубено десетилетие от гледна точка на икономическото развитие.

Единственият начин да се избегне подобен сценарий е полагането на общи усилия от всички държави за качествени реформи на фундаменталните двигатели на устойчивия икономически растеж.

Мерките за икономическа подкрепа трябва постепенно да бъдат пренастроени, така че делът на механизмите, стимулиращи доходите, да намалее за сметка на тези, които насърчават инвестициите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg