Учени съставиха световна пчелна карта

971
Учени съставиха световна пчелна карта

© Pixabay

Учени от Китай и Сингапур съставиха глобална карта на пчелните популации, съобщава BBC.

Пчелните семейства на много места по света намаляват, а науката се опитва да намери причините за това.

Според някои експерти един от основните фактори, допринасящи за изчезването на пчелите, е екстензивното земеделие и пестицидите.

До този момент обаче липсваше детайлна информация за билоогичното разнообразие на видовете пчели в различните краища на света.


"Пчелите осигуряват жизненоважни "услуги" за всяка екосистема, тъй като подпомагат опрашването на растенията. За съставянето на пчелната карта използвахме милиони бази от данни, с помощта на които установихме къде разнообразието от видове е най-голямо", обяснява Алис Хюз от Китайската академия на науките в Юнан.

Някои популации, като тази на дивите пчели в Европа и Северна Америка, са добре проучени, докато за други, основно в регионите на Азия и Африка, информацията е оскъдна. Учените се надяват, че картографирането на пчелните популации ще помогне за тяхното опазване.

В световен мащаб са познати около 16 000 вида пчели, разпределени в 7 семейства. Някои от тях, като медната пчела, дивата пчела и безболната пчела, формират колонии, докато други живеят самостоятелно.

96% от тези видове не са подробно изследвани, а опрашването на много растения зависи пряко от тях в много по-голяма степен, отколкото от домашната медна пчела, която се отглежда в изкуствени кошери.

Проучването на експертите от Китай и Сингапур показва, че за разлика от повечето птици и бозайници, най-голямото разнообразие от пчелни видове се среща в сухите части на умерения климатичен пояс, а не около тропиците.

В Северното полукълбо пчелното биоразнообразие е значително по-високо. Освен това пчелите виреят много по-добре в равнинните и открити части на планетата, отколкото в горите, защото дърветата и високата растителност не им осигуряват толкова богат хранителен ресурс, колкото полските култури и цветята.

Според изследователите картографирането на пчелните видове ще бъде полезно при разграничаването на регионите, които са по-подходящи за тяхното размножаване.

В някои от тях спадът на популациите се дължи на изкуствени фактори, като замърсяването на атмосферата, използването на агресивни пестициди и др. 

Спадът на пчелните популации в световен мащаб предизвиква тревоги, тъй като учените са на мнение, че може да застраши съществуването на много екосистеми. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg