Уол Стрийт се разочарова от бавната експанзия на щатската икономика

957
Уол Стрийт се разочарова от бавната експанзия на щатската икономика

Експанзията на щатската икономика се ускори през последното тримесечие на 2011 г., но не успя да догони очакванията на Уол Стрийт и котировките разочаровано поеха надолу.

За октомври-декември, ръстът на БВП се е покачил до 2.8% спрямо 1.8 на сто през предходния период, но средната прогноза на анализатори бе за резултат, по-висок с 0.2 процентни пункта.

Въпреки че основните бенчмарк индекси приключиха последния работен ден от седмицата на червено, негативната тенденция не засегна всички индустрии.

Компонентата на S&P 500, следяща банковия сектор, се покачи с 1.1%, а KBW Bank Index напредна с 0.7%, след като гръцкият финансов министър Евангелос Веницелос заяви, че страната е само на стъпка от постигане на договореност с частните й кредитори относно доброволната замяна на дълга. Акциите на Wells Fargo & Co. поскъпнаха с 1.9% до 29.60 долара, а на Regions Financial Corp. – с 2.7% до 5.31 долара.

Финансите бяха подкрепени и от доклад на The Wall Street Journal, според който най-популярната социална мрежа в света Facebook още другата седмица ще е готова за първично публично предлагане на книжа за 10 млрд. долара, а операцията ще оцени компанията на между 75 млрд. и 100 млрд. долара. Новината подкрепи котировките на водещия мениджър на емисията Morgan Stanley, които напреднаха с 2.3% до 18.56 долара. Книжата на Goldman Sachs Group последваха тенденцията с повишение от три на сто до 111.77 долара.

Автомобилният сектор обаче нямаше с какво да се похвали в петък. Компонентата на S&P 500, следящата представянето на компаниите от индустрията, се срина с 2.5%, след като дяловете от Ford Motor Co. паднаха с 4.2% до 12.21 долара. Базираният в Мичиган авто производител се оплака, че слабите продажби на европейския пазар са ударили приходите, а наводнението в Тайланд е стопило печалбите от азиатските операции.

От сините чипове, основен аутсайдер бяха Chevron Corp., с понижение от 2.5% до 103.96 долара, след като енергийният гигант обяви най-силното свиване на печалбите си от две години насам.

Управителят на активи T. Rowe Price Group Inc., който не е излизал на червено откакто стана публично дружество през 1986 г., отчете понижение на печалбите от 1.7% до 188.4 млн долара, или 73 цента на акция, спрямо 191.6 млн. долара, или 72 цента на акция година по-рано. В отговор, акциите на компанията паднаха с две на сто до 59.82 долара.

Вторият по големина производител на мрежови съоръжения в света Juniper Networks Inc. отстъпиха с 3% до 21.69 долара, след като счетоводните резултати за последното фискално тримесечие разочароваха инвеститорите – знак, че интернет провайдерите не бързат да инвестират средства в обновяване на мрежите си.

Слънчев лъч огря производителите на соларни панели, след като водещи мениджъри от сектора, от директора на Suntech Power Holdings Co. до Trina Solar Ltd. предвидиха, че Китай може да се опита да удвои инсталацията на зелените съоръжения тази година. Планът на азиатската държава е голямо облекчение за сектора, в който свръх продукцията удари цените и доходността през 2011 г.

Окрилени от надежди, акциите на Suntech скочиха със 7.7% до 3.49 долара, на Trina – със 7.3% до 8.67 долара, а на First Solar Inc. – с цели 11 на сто до 45.54 долара.

След като жилищните строители бяха ударени от слабото представяне на първичния пазар на домове в САЩ, в петък секторът възстанови 0.7% от загубите си. Дяловете от D.R. Horton Inc. поскъпнаха с 1.9% до 14.39 долара, след като най-голямата компания от бранша в САЩ се похвали с печалби за първото си фискално тримесечие, които надминаха прогнозите на Уол Стрийт.

Производителят на потребителски стоки Newell Rubbermaid Inc. също успя да зарадва пазара с печалбата си от 40 цента на акция, с два цента над очакванията, и позицията напредна с цели осем на сто до 18.82 долара.

Eastman Chemical Co. поскъпнаха със 7% до 50.41 долара, след като се съгласиха да придобият Solutia Inc. за 4.7 млрд. долара, включително с дълга, за да продължат експанзията си в по-доходоносните сфери на специализираните пластмаси и химикали. Книжата на Solutia скочиха с 41% до 27.52 долара.

Starbucks остъпиха с 1% до 47.85 долара. Въпреки че веригата кафенета надмина очакванията с финансовите си резултати за първото си фискално тримесечие, прогнозите за текущия период бяха обезкуражаващи.

Подобна бе и ситуацията с Procter & Gamble, които паднаха с 0.8% до 64.30 долара.

В крайна сметка, Dow Jones Industrial Average прекъсна триседмичната си възходяща тенденция, за да приключи седмицата с понижение от 0.5%, а деня – с 0.6% надолу до 12,660.46.

Standard & Poor's 500 остава на позитивна територия за четвърта поредна седмица, макар че затвори сесията в петък със спад от 0.2% до 1,316.33.

Единствено Nasdaq Composite Index не отбеляза загуби за деня, и дори успя да се покачи с 11.27 пункта, или 0.4%, до 2,816.55.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg