В тази страна ще плащат за раждането на дете по време на пандемията

2651
В тази страна ще плащат за раждането на дете по време на пандемията

© Pixabay.com

Сингапур ще предлага еднократно плащане на родителите, които са се сдобили с дете по време на пандемията.

Вицепремиерът на страната заяви, че този стимул ще подкрепи хората, които са подложени на финансов натиск и се притесняват за работата си.

"Получихме обратна връзка, че COVID-19 е принудил някои двойки, планиращи да имат дете, да отложат тези свои планове," заяви Хенг Суи Кийт.


"Това е напълно разбираемо, особено когато те изпитват несигурност по отношение на своите доходи," добави той.

Хенг заяви, че плащането на помогне на родителите с разходите, без обаче да уточнява каква ще бъде сумата.

Въпреки до голяма степен успешната здравна реакция на пандемията, икономиката на Сингапур изпадна в сериозна рецесия, пише CNN Business.

БВП на страната вероятно се е свил с 12.6% на годишна база през второто тримесечие, което би било "най-големият спад в историята на страната," смятат икономисти.

Сингапур има едно от най-ниските нива на раждаемост в света - индикатор, който редица правителства не успяха да променят.

Кога населението на Земята ще достигне своя пик?В края на века светът ще бъде много по-различен, в сравнение със сега, сочи ново проучване

Коефициентът на плодовитост в града-държава е едва 1.14 раждания на жена, според официалната статистика.

По този показател Сингапур се изравнява с Хонконг, според Световната банка. Единствено Южна Корея и щатската територия Пуерто Рико имат по-ниски нива.

За да може населението на една страна да се възпроизвежда по естествен път, жените трябва да раждат средно по 2.1 бебета, въпреки че в повечето развити страни този показател вече е под това ниво.

Сингапур изпитва затрудния с обръщането на тази тенденция от 80-те години на миналия век, като редица обществени кампании, финансови и данъчни стимули не успяха да намалят спада в раждаемостта.

"Подобно на много от развитите страни, предизвикателствата пред Сингапур по отношение на населението са свързани с ниската раждаемост и застаряващото население," се казва в доклад на правителството от 2011 г. "Нашата цел е да постигнем създаването на устойчиво население, което подкрепя както икономическия растеж, така и социалното сближаване."

Страната избегна най-лошото от световната пандемия, като изолира отрано евентуалните нови случаи, наложи строги блокади, когато се появиха клъстерите от заразени и използва технологични иновации, за да стартира мрежа за проследяване на контактните лица.

В резултат на това смъртните случаи в страната вследствие на коронавируса са едва 27, според данните на университета Джонс Хопкинс.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg