Visa стартира блокчейн платежна услуга

798
Visa стартира блокчейн платежна услуга

© Pexels.com

Световният гигант в разплащанията Visa официално стартира нова услуга, изградена на базата на блокчейн технологията.

Обявена още през октомври 2016 г., но стартирана чак сега, новата блокчейн платежна услуга на име Visa B2B Connect е предназначена за корпоративни клиенти, съобщават от компанията, цитирани от CoinDesk. 

Услугата е разработена съвместно с блокчейн стартъпа Chain.


Visa B2B Connect ще се използва за разплащания между юридически лица. Услугата стартира на 30 пазара, като до края на 2019 г. ще бъдат добавени още 90 платежни коридора.

Новото творение на Visa е създадено, за да помогне на корпоративните клиенти, които се нуждаят от мрежа за разплащания, която урежда трансакциите почти моментално, благодарение на блокчейн технологията.

„Чрез създаването на решение, което спомага при директните трансакции от една банка към друга, елиминирахме затруднение, свързвано с ключови проблемни точки на индустрията“, казва Кевин Фален, вицепрезидент и ръководител на Visa Business Solutions.

По думите му, новата услуга не е базирана изцяло на блокчейн, а използва някои елементи от технологията, които позволяват обработването на повече платежна информация спрямо тррадиционните системи.

Защо Марк Закърбърг и Джак Дорси харесват блокчейн технологията За първи път след ерата на дот-ком балона, платформите, които доминират дигиталното ни ежедневие, се изправиха пред ограниченията, които предлагат техните централизирани модели

Страртъпът Chain е изиграл основна роля в ранния етап на разработка на Visa B2B Connect, но на даден етап работата е поета от Hyperledger Fabric и IBM.

Visa се включиха в инвестиционния рунд на Chain през 2015 г., когато стартъпът успя да набере финансиране в размер на 30 млн. долара.

Visa B2B Connect беше пуснат като пилотен проект през 2017 г., като беше тестван при междубанкови плащания.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg