Предплатена дебитна карта Visa, която позволява на потребителите в Европа да се разплащат с криптовалути, пуска испанският банков стартъп 2gether.

Притежателите на картата ще могат да плащат за стоки и услуги, както директно в евро, така и в седем криптовалути – биткойн, етер, биткойн кеш, EOS, стелър и лайткойн, посочват от компанията, предава CoinDesk.

Картата „моментално“ ще обръща виртуалните валути във фиатни пари, като ще може да се използва във всяка една от 19-те държави-членки на еврозоната.

Според стартъпа, този продукт ще отговори на препятствията, изникващи когато потребителите се опитват да плащат директно чрез криптовалути.

„Понастоящем харченето на криптовалути е дълъг и труден процес, който изисква борси, ключове и доста чакане“, казват от 2gether в изявление.

Потребителите на услугата ще могат да управляват баланса си чрез мобилно приложение за операционните ситеми Android и iOS, което ще позволява също така да купуват, продават и съхраняват виртуални валути.

Компанията посочва, че няма да налага надценки над цените на борсите за криптовалути.

След тестови период, проведен в Испания, фирмата реализира разширяване в еврозоната. Въпреки че не е посочена точна дата на старт на услугата, приложението на компанията е налично за теглене.

Криптовалутата на JP Morgan – иновация или маркетинг?Светът на банковите услуги и блокчейн технологиите бе разстърсен през миналия месец от съобщението на американската финансова институция JP Morgan Chase

От 27 март тази година 2gether планира предварителна продажба на своя базов токен (виртуален актив) 2GT чрез приложението, целейки набирането на 5 млн. евро инвестиции. Всички граждани на Европейския съюз могат да участват в предлагането на дигиталния актив.

Към днешна дата не е имало потребителско приложение, което да свързва криптовалутите с комерсиалния пазар, твърди изпълнителният директор Рамон Ферац.

„Горди сме да бъдем една от първите компании в криптосферата, която пуска продажба на токени с вече завършен продукт“, казва той.

Основана през 2016 г., базираната в Мадрид фирма посочва, че получава експертни съвети от KPMG и A.T. Kearney, като си поставя за цел да подобри управлението на личните финанси посредством технологии, като блокчейн.