ЮНЕСКО и Австралия в спор за Големия бариерен риф

495
ЮНЕСКО и Австралия в спор за Големия бариерен риф

© Pixabay

Големият бариерен риф трябва да бъде включен в списъка на обектите от световното наследство, които са „в опасност“, заради вреди, причинени от изменението на климата, заяви ЮНЕСКО.

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура смята, че това трябва да стане на среща следващия месец и насърчава Австралия да предприеме „ускорени действия“ срещу глобалното затопляне.

Австралийското правителство обаче заяви, че „силно ще се противопостави“ на тази препоръка, съобщава БНР.


Последният спор е част от продължаваща дискусия между ЮНЕСКО и правителството на Австралия за статута на рифа, който беше класиран като световно наследство през 1981 г.

Министърът на околната среда Сусан Лий заяви, че правителството е „зашеметено“ от последното съобщение и го нарече „отстъпление от предишни уверения от ООН“, че стъпката няма да бъде предприета.

Обречен ли е Големият бариерен риф? До 99% от коралите ще изчезнат до 2025Големият бариерен риф се простира на 2 300 км по крайбрежието на Австралия и макар да е огромен, новите данни показват, че до 99% от него могат да изчезнат заради климатичните промени

Повишаването на морската температура в резултат на глобалното затопляне, причинено от изгарянето на изкопаеми горива, е основната причина рифът да е сериозно увреден, смятат учени.

През последните 5 години рифът претърпя няколко избелвания. Това се случва, когато коралите преживяват периоди на необичайно високи летни температури на морската вода.

Те изхвърлят симбиотичните водорасли, които едновременно подхранват коралите и им придават част от цветовете си.

В доклада на ЮНЕСКО се казва, че въпреки усилията на австралийското правителство, ключовите цели за подобряване на качеството на водата в рифа не са били постигнати.

Ако се спази препоръката, за първи път обект на природното наследство ще бъде включен в списъка на застрашените, най-вече поради въздействието от изменението на климата. Препоръката обаче може да засегне голямата туристическа дестинация, която създава хиляди работни места в Австралия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg