Южна Корея: Клюкариш на работното място - отиваш в затвора

31182
Южна Корея: Клюкариш на работното място - отиваш в затвора

© Pixabay

Южна Корея въведе нов закон против тормоза на работното място, който предвижда дори вкарване в затвора на нарушителите, в някои случаи.

Така страната за първи път въведе регулация за поведението на работното място.

Служителите ще могат да докладват за най-различни поведения, като разпространението на клюки и слухове и принудителното присъствие на корпоративни мероприятия.


Тормозът на работното място е истинска епидемия в Южна Корея, като цели 70% от работниците в страната споделят, че са засегнати от това явление, предава BBC.

Според закона, работодателите не могат да предприемат никакви действия, включително уволнение, срещу служители или жертви на насилие, които са докладвали за подобно нещо на властите.

Наказанието в такива случаи предвижда до три години затвор или глоба в размер до 30 млн. вона (25 хил. долара).

Жертвите ще получават компенсации, ако развият здравословни проблеми в резултат от тормоза на работа.

Доклад на Националната комисия по човешки права в Корея разкрива, че около 70% от служителите в страната са били жертва на тормоз от техните ръководители или колеги.

60% от жертвите не предприемат някакво действие, докато 12% от служителите са подложени на тормоз всеки ден.

За да помогне на компаниите да разберат какво точно се има предвид под тормоз, правителството публикува насоки на типа поведение, което се класифицира като забранено.

Примерите включват клюкарстването за колеги или разпространяването на лична информация, както и принуждаването на някого да пие, пуши или да присъства на вечеря на компанията.

Вербалните обиди или унижаването на колеги пред погледа на офиса също е забранено.

23% от служителите прегарят, когато колегите са в отпускаКолегите ви едва ли се наслаждават на вашата ваканция.

Досега в Южна Корея не съществуваше система за докладване на тормоз на работното място, пореди, което служителите търпяха поради страх от загуба на работа.

Новата регулация цели да премахне така нареченото “gapjil” или казано с други думи – когато някой злоупотребява от позицията на своята власт.

Един от най-популярните примери за подобно нещо е инцидент с директор на авиокомпанията Korean Airlines. Чо Хюн-ах, дъщеря на тогавашния председател на компанията Чо Янг-хо, влезе в новините по света, след като демонстрира ярост заради това, че и били поднесени ядки в пакет, а не в чиния на борда на полет от Сеул до Ню Йорк.

Случаят привлече вниманието на обществеността в Южна Корея и отново повдигна въпроса за корейската бизнес система, която се доминира от семейни фирми.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg