Защо някои държави правят обратен завой за ваксинацията?

2642
Защо някои държави правят обратен завой за ваксинацията?

© Pixabay

Повече от век преди Facebook пропагандиращите срещу ваксинациите са имали друг метод за разпространяване на посланието си – привличащ вниманието поход през града с малки деца в ковчези, на които е изписано "Поредната жертва на ваксинацията."

Годината е 1885 г., а ваксинацията срещу едра шарка във Великобритания е задължителна, което се смята, че изкарва 100 000 души на демонстрация в Лестър, Англия, в един слънчев мартенски ден.

Ако превъртим времето напред до 2019 г., кампанията срещу ваксинацията е глобален звяр с много лица – предизвикан от здравни опасения, религиозни и политически схващания, предпочитания към хомеопатично лечение и широко разпространена дезинформация.


Нещото, което продължава от около 150 години, обаче е недоволството не просто срещу ваксините, а срещу задължителната ваксинация. Днес засилващият се популизъм в Европа и САЩ е част от нова вълна на недоверие към задължителните ваксини, твърдят експерти.

През 19-и век някои родители във Великобритания не приемат добре наложените от правителството ваксини срещу едра шарка, макар че жестокият процес на ваксинация по онова време (поредица от дълбоки порязвания по ръцете на детето) е бил много по-различен, в сравнение с днешните стерилни практики, пише CNN.

Към противниците на ваксините по онова време се присъединяват и либертарианците, които смятали, че задължителната ваксинация нарушава личната им свобода.

Днес, тези нагласи срещи контрола от страна на правителството "продължават да бъдат част от движението срещу ваксините – особено в тази ера на недоверие към управлението," казва професор Хайди Ларсон, директор на Vaccine Confidence Project Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, към Лондонския университет.

Според Ларсон, популизмът и движението срещу ваксините са "напълно свързани," като според нея това е "симптом" на "недоверието" в естаблишмънта.

Колебанието относно ваксинацията е една от най-големите глобални здравни заплахи през 2019 г., според Световната здравна организация (СЗО).

" Ваксинацията е един от най-рентабилните начини за избягване на болести – тя в момента предотвратява между два и три милиона смъртни случая, а допълнителни 1.5 милиона случая могат да бъдат избегнати, ако глобалното покритие на ваксинациите се подобри“, казва от СЗО.

„Колебанието относно ваксинацията“, както от Световната здравна организация го наричат, „заплашва да обърне постигнатия прогрес в борбата с болестите, предотвратими с ваксини.“

Тази тренденция се наблюдава у все повече групи срещу ваксинацията в САЩ и в някои европейски държави.

Обратният завой на Италия по отношение на ваксинацията

Миналият август популисткото правителство на Италия шокира научната и медицинската общност, като премахна задължителната ваксинация за ученици.

Движението „5 звезди“ и неговият коалиционен партньор - крайно-дясната партия „Лига“, заявиха, че задължителните ваксинации, въведени през 2017 г. по време на множество случаи на морбили, обезкуражавали посещението на училище.

Според новинарската агенция ANSA, лидерът на Лига и министър на вътрешните работи Матео Салвини казва през юни 2018 г., че 10-те задължителни ваксини, сред които и срещу морбили, тетанус и детски паралич, са "безполезни и в много случаи опасни, ако не и вредни."

Законът бе въведен за първи път от Демократическата партия месец преди това, след като през 2017 г. бяха обявени 5 004 случая на заболели от морбили - вторият най-голям брой в Европа след Румъния. В Италия бяха отчетени 34% от всички случаи на морбили измежду страните от Европейската икономическа зона.

"Италия е част от една световна тенденция на недоверието към посредниците, лекари и учени, които могат да интерпретират и обясняват данните," казва Андреа Гринолио, който преподава история на медицината и биоетика в римския университет Ла Сапиенца.

"С появата на интернет хората се сдобиха с илюзията, че могат да достъпват и да разчитат сами данните, премахвайки необходимостта от технически и научни познания."

Експерти твърдят, че началото на движението срещу васините в Италия може да бъде проследено до решение на съда от 2012 г., което свързва аутизма с комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Макар това решение да бе отменено три години по-късно, то допринесе за разпространението на теориите срещу ваксинацията в страната и в света.

Развенчаната „наука“

Експерти смятат, че най-съвременното движение срещу ваксините е съживено от доклад, публикуван през 1998 г. в уважавания медицински журнал The Lancet от бившия британски лекар и учен Андрю Уейкфийлд. Докладът предполага за връзка между ваксината срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) и развитието на аутизъм у малките деца.

Твърденията бяха опровергани, а Lancet пусна опровержение на статията 12 години по-късно. Редакторът на изданието определи твърдението като "напълно невярно."

Последствията обаче вече бяха разтърсили общностите от двете страни на Атлантическия океан, които преди това бяха предпазливо настроени към ваксините.

В САЩ това възраждане на нагласите срещу ваксините бе подсилено от актьорите Джим Кери и Джени Маккарти, които заявиха, че според тях ваксините може би са допринесли за аутизма на сина на Маккарти, както и от популярни знаменитости, като тогавашния имотен магнат и риалити звезда Доналд Тръмп.

През 2012 г. Тръмп се произнесе по въпроса с ваксините в Twitter, като заяви: "Масовите комбинирани ваксини за малки деца са причина за голям ръст в аутизма ..."

Въпреки множеството научни изследвания, които заключават, че няма връзка между ваксините и аутизма, Тръмп написа в Twitter два месеца по-късно: "Нивата на аутизъм стигнаха до небето – защо администрацията на Обама не направи нещо по въпрос с аутизма, който лекарите причиняват?"

Откакто вече е в Белия дом, президентът Тръмп обаче до голяма степен запазва мълчание по въпроса с ваксините. Миналата седмица Дарла Шайн, съпруга на директора по комуникациите на Белия дом Бил Шайн, обаче написа поредица от неверни твърдения в Twitter, сред които и това, че заразяването с морбили помага в борбата с рака.

Активизирането на Шайн дойде в момент, в който във Вашингтон имаше разпространение на морбили, основно сред деца, които не са били ваксинирани срещу болестта. От началото на годината в 10 американски щата са отчетени над случая на 100 морбили.

Според доклад на американския Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), общото покритие на редица ваксини "като цяло остава високо и стабилно," делът на неваксинираните деца под 2-годишна възраст се увеличава от 0.9% при родените през 2011 г. до 1.3% при родените през 2015 г.

През 2001 г. едва 0.3% от децата на възраст между 19 и 35 месеца не са били ваксинирани.

Това увеличение на неваксинираните деца се забелязва и в световен мащаб в данните за случаите на морбили по света през последната година, според СЗО.

Предварителните данни за случаите на морбили, обхващащи 183 държави, които са докладвани в централата на СЗО, показват блзо 50% ръст в средата на януари 2019 г., в сравнение с година по-рано.

И докато развиващите се държави и страните, в които има воени конфликти, често нямат достъп до ваксината, проблемът в богатите, развити страни може да бъде свързан с разпространяването на дезинформация за ваксината, казват експерти.

Случаите на морбили намаляваха устойчиво в световен мащаб до 2016 г., според доктор Катрина Крецингер, която е част от имуназционната програма на СЗО. От 2017 г. обаче броят им скача значително, казва тя, отбелязвайки, че този брой включва и богатите страни, където в исторически план нивата на ваксинация са високи.

"Имаме огнища, които са продължителни, значителни и които се увеличават," заяви Крецингер по време на конференция миналата седмица. "Това не е изолиран проблем."

Има много причини, поради които родителите може да изберат да не ваксинират децата си, но причината за разпространението на движението против ваксините е една - социалните медии.

Усилването на посланието

Възходът и диверсификацията на социалните медиини платформи катапултира реториката срещу ваксините в основния информационен поток.

Хората, които стоят зад инициативите срещу ваксините, успяват все повече да използват безплатните и силно ефективни социални медии, за да разпространяват своето послание, казва пред CNN Дейвид Къри, изпълнителен директор на Center for Vaccine Ethics and Policy. 

"Според нас това е основният инструмент за разпространяването на твърдения, които не се базират на факти и са откровено вредни за общественото здраве," казва Къри, отбелязвайки, че социалните медии са позволили разпространяването на реториката срещу ваксините в страни, където в исторически план доверието към ваксините е високо.

"Основният проблем е, че ние не разполагаме с ефективен набор от ответни мерки," добавя той.

Отпорът

Сега критици призовават технологичните компании, като Facebook, YouTube и Google, да поемат по-голяма отговорност по отношение на опасностите за общественото здраве, които се разпространяват в техните платформи, заявявайки, че социалните медии не могат да съзнателно да пренебрегнат поемането на отговорност за съдържанието в техните сайтове.

Миналата седмица щатският конгресмен Адам Шиф изпрати писмо на главните изпълнителни директор на Facebook и Google, в което ги призовава да се заемат с тези проблеми.

"Постоянното повторение на дадена информация, макар и невярна, често може да доведе до приемането й за истинна, а излагането на потребителите на социалните медии на съдържание насочено срещу ваксините може да оформи негативна нагласа у тях срещу ваксинацията."

Шиф заявява също така, че родители, които търсят точна инфорация за ваксините, биха могли "неволно да попаднат на страници и видеа, съдържащи дезинформация," посочвайки статия в Guardian, според която търсенията във Facebook и YouTube често връщат резултати с научно неточна информация.

Той също така добавя, че е притеснен от практиката на Facebook да приема платени реклами, които съдържат целенасочена дезинформация относно ваксините.

Колко точни са повечето здравни статии, които четете в интернет?Kогато става въпрос за традиционни медии, ще се изненадате колко много невярна информация има в интернет

От Facebook обявиха, че проучват възможността за премахването на препоръките срещу ваксинацията от сайта си. Миналия месец YouTube, която е собственост на Google, също излезе с подобно съобщение.

И докато технологичните компании биват подлагани на все по-голям контрол заради това, че допускат част от тези групи - някои от хората, които са били най-сериозно засегнати от движението срещу ваксините, се обръщат към социалните медии за помощ.

Тийнейджърът от Охайо Итън Линденбергер израства, мислейки си, че да не си ваксиниран е нормално, като миналия ноември пуска пост в Reddit, пишейки, че "моите родители мислят, че ваксините са някакъв вид схема на правителството."

Той обаче не е съглесен с родителите си и заявява пред CNN, че иска да защити другите от болестите, колкото и самия себе си.

Когато навършва 18 г., Линденбергер се обръща към Reddit, за да получи информация за това как да се ваксинира. Сега, след като вече е ваксиниран, следващата му цел е да промени мнението на родителите си относно по-младите си братя и сестри.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg