Основните здравни заплахи в световен мащаб през 2019 г.

2321
Основните здравни заплахи в световен мащаб през 2019 г.

© Pixabay

Противниците на ваксините бяха обявени за една от основните заплахи за здравето по света през 2019 г. в нов доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Движението против ваксините се присединява към замърсяването на въздуха, климатичните промени, ХИВ и световната грипна пандемия в класацията, публикувана в края на миналата седмица.

„Колебанието относно ваксинацията“, както от Световната здравна организация го наричат, „заплашва да обърне постигнатия прогрес в борбата с болестите, предотвратими с ваксини.“


„Ваксинацията е един от най-рентабилните начини за избягване на болести – тя в момента предотвратява между два и три милиона смъртни случая, а допълнителни 1.5 милиона случая могат да бъдат избегнати, ако глобалното покритие на ваксинациите се подобри”, се казва в съобщение на организацията.

Според доклад от миналата година на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ, броят на неваксинираните деца на възраст до 35 месеца е нараснал четири пъти в периода 2001 – 2015 г.

Има няколко причини, поради които хората не са склонни или отказват да бъдат имунизирани, въпреки наличните ваксини.

Според консултантска група по ваксините към Световната здравна организация, някои от причните са самодоволство, затруднен достъп до ваксини и липса на доверие. 

Проучване от май 2018 г. показва, че подрепата за ваксинацията сред американците е намаляла с 10% за последните 10 години.

Около 70% твърдят, че общите ваксини, като тези за детски паралич и морбили, са “много важни“, според проучването на Research America и Американското общество по микробиология.

През ноември 2008 г. общо 80% от участвалите в проучването са дали същия отговор.

Според CDC, повече от 90% от децата на възраст под 3 г. са ваксинирани срещу детски паралич, MMR (морбили, паротит, рубеола), хепатит Б и варицела.

Над 80% пък са били ваксинирани срещу хемофилус инфлуенца, дифтерия, тетанус, коклюш и пневмококови инфекции.

Засилващото се недоверие обаче кара някои родители да не имунизират децата си, което, от своя страна, води до разпространението на болести, невиждани от години, като морбили, магарешка кашлица и заушка.

Някои противници на ваксините избягват инжекциите, като протест срещу големите фармацевтични компании, докато други твърдят, че ваксините съдържат неестествени и небезопасни химикали и те биха предпочели да рискуват да лекуват децата си впоследствие, ако и когато се разболеят.

Други пък твърдят, че ваксините претоварват имунната система на децата или че естественият имунитет е по-добър.

Прости навици, с които ще подсилите имунитета сиВажни са не само храната, но и емоциите


Разбира се, налице е и аргументът, че ваксините са свързвани с аутизма - твърдение, което бе опровегано от учените.

Експерти твърдят, че тъй като болестите вече не се срещат толкова често, хората не си спомнят времето, когато ваксините не бяха нещо обичайно.

„Има инфекции, които не сме виждали от години или които не можем да си спомним кога сме виждали за последно“, казва миналата година в интервю за Daily Mail доктор Майкъл Ангароне, университетски преподавател по медицина от Чикаго.

“И така хората питат: "Защо трябва да се ваксинирам или да ваксинирам детето си, ако болестта я няма?" Така отново започваме да виждаме повече случаи на морбили, заушка и детски паралич.”

Според СЗО, случаите на морбили – силно заразна, но лесно предотвратима болест, нарастват с 30% в световен мащаб. 

В периода септември 2017 г. – август 2018 г. СЗО информира за над 41 000 случая, 40 от които с фатален края, в държави членки на ЕС.

Спред CDC, в 26 американски щата е имали 349 случая на мобили. Това е вторият най-голям брой, откакто болестта морбили се счита за изкоренена в САЩ през 2000 г.  

СЗО обяви, че тази година планира да засили усиията си за елиминиране на рака на маточната шийка, като направи HPV ваксината по-широко достъпна, както и като осигури повече ваксини в Афганистан и Пакистан.

Двете централноазиатски държави са единствените, в които през през 2018 г. има потвърдени случаи на див полиовирус, което се дължи до голяма степен на лошата хигиена и слабия обхват на ваксинацията. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg