Защо трима от най-младите милионери в света са норвежци?

17698
Защо трима от най-младите милионери в света са норвежци?

© Pixabay.com, Instagram

Те са на 21, 22 и 24 години и са норвежци. Става дума за две жени и един мъж, които оглавяват класацията на 20-ата най-млади мултимилионери в света, съставена от списание Frobes.

Първата - Александра Андерсен, не е нова в тази класация. През 2016 г., на 19-годишна възраст, тя дори я оглави. Андерсен и сестра й Катарина, която е на второ място в класацията, са получили богатството си от баща си, който е собственик на инвестиционната компания Ferd.

Йохан Андерсен предостави 42.2% от семейната компания на двете си дъщери през 2007 г., когато Александра беше на десет години. Forbes оценява богатството на всяко от момичетата на 1.2 млрд. долара.

На трето място се намира Густав Магнар Витзоу, който има състояние от 1.6 млрд. долара. Той също е получил богатството си от семейството си, след като наследява от баща си голям процент от капитала на компанията му Salmar, смятана за един от лизерите в производството на сьомга.

 

A post shared by Gustav Magnar Witzøe (@guswitzoe) on


И макар че отговорът на въпроса защо тези трима норвежки младежи са мултимилионери може да изглежда прост – наследили са богатството от родителите си, има и други фактори, освен чистия късмет при раждането. Тези фактори се въртят около скандинавската семейна динамика, образователната система и икономиката.

Богати сред богати

Защо Норвегия има тримата най-млади мултимилионери в света? Номер 16 в класацията - Каролине Хаген Кьос, също е норвежка.

„Частичният отговор е, че Норвегия е една от най-богатите страни в света. Необходими са богати родители, за да се превърнете в богат наследник“, казва Ойвинд Бохрен, преподавател по финанси в Норвежкото бизнес училище.

Норвегия е сред десетте най-богати страни в света, сочат данни на списание Fortune.

“Класацията се основава на информация на Международния валутен фонд (МВФ) от октомври 2017 г. за брутния вътрешен продукт на човек от населението спрямо паритета на покупателната способност. Този критерий позволява да се сравняват валутите на страните в съответствие с цената на продуктите и се използва за оценка на икономиката на една страна по отношение на другите, според МВФ“, отбелязват от Fortune.

След Катар, Люксембург, Сингапур, Бруней и Ирландия, Норвегия - със своите малко над пет милиона души население, се намира на шесто място със 70 590 долара.

Не всичко е петрол

Въпреки че очевидното обяснение за произхода на богатството е петролът, Норвегия заложи на диверсификацията на инвестициите си.

През 1990 г. е създаден Норвежкият петролен фонд, който сега е най-големият суверенен фонд в света с портфолио от над един милиард долара.

 

A post shared by Alexandra (@alexandraandresen) on

Това богатство е създадено благодарение на инвестициите в експлоатацията на въглеводороди от началото на 90-те години на миналия век. „Лесно ли е да си богат и млад в Норвегия?“, пита се Бохрен.

„По-лесно е, отколкото когато имахме петрол. Сега има много богати хора в тази страна, както млади, така и възрастни“.

Претворяване на бизнеса

Желанието на Норвегия да диверсифицира икономиката си се мести в семейните компании. Пример за това е компанията на семейството на Александра и Катарина.

Компанията на семейство Андерсен се ражда, след като предците му купуват тютюнева фабика през 1849 г. Те я превръщат в лидер в норвежката тютюнева индустрия в продължение на повече от 150 години.

Компанията е променена от следващите поколения и сега е група, посветена на недвижимите имоти и инвестициите във финансови активи. „Наред с чисто търговските дейности на компанията, Ferd има и значително участие в социалното предприемачество“, съобщава компанията на сайта си.

Ferd е отличен пример за важността на „претворяването“ на норвежкия семеен бизнес, казва Марина Матера, преподавателка по икономика и международен бизнес в Европейския университет.

„Основен фактор в Норвегия е голямата добавена стойност в промяната на бизнеса: щом сме започнали като тютюнева компания, това не означава, че трябва да бъдем само тютюнева компания. Това се случва не само в Норвегия, но и в Швеция и Финландия, както и в Германия и Дания“, казва Матера.

Възможността да се променят и да бъдат иновативни идва от ключов елемент в норвежкото общество – образованието.

Насърчаване на креативността

Норвегия е сред 20-те страни, чиито ученици разрешават най-добре проблеми в група, показват резултатите от нов изпит на Програмата за международна оценка на учениците (PISA). И ако има ключов елемент в успеха на една компания, това е работата в група и то по креативен начин.„Икономиките на скандинавските страни, и особено на Норвегия, са силно повлияни от образователния сектор, който е много концентриран в научаването и развитието на творчеството“, отбелязва Матера.

Това е нещо, което липсва в много образователни системи в света, тъй като са фокусирани в оценките като мерило за академичен успех. „Най-важното е, че ученикът минава изпита, а не се замисляме какво е научил. Може да е изкарал добра оценка, но това не отразява непременно наученото“, допълва Матера.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg