Жилище в корабен контейнер или водосточна тръба - възможно е

2832
Жилище в корабен контейнер или водосточна тръба - възможно е

© Pixabay.com

Нарастващите цени на имотите в Хонконг накараха десетки хиляди семейства да живеят в малки, поделени апартаменти и да търсят креативни решения, включително превръщането на корабни контейнери - и дори на водосточни тръби, във временни жилища, пише Reuters.

Цените на жилищата в бившата британска колония, която е едно от най-гъстонаселените места в света, а единични легла с решетки са единственото пространство за живот за някои от много бедните хора, чупят исторически рекорди в 12 поредни месеца.

През ноември апартамент беше продаден за 32 060 хонконгски долара (16 915 долара) на квадратен метър, което го превърна в най-скъпото жилище на квадратен метър в Азия. Това принуди около 200 000 души да живеят в малки, поделени апартаменти със средна площ от едва шест квадратни метра.


Данни на правителството, публикувани в сряда, показват, че броят на домакинствата, живеещи в „неподходящо жилище“, включително поделени апартаменти и индустриални сгради, е нараснал с 9%, до 115 000 души тази година.

Хонконг спечели одобрение на следвоенната си програма, която осигури настаняването на стотици хиляди хора в държавни жилища, но впоследствие търсенето надхвърли предлагането, което вдъхнови идеи за краткосрочни решения.

Бетонни водосточни тръби, някои от които с диаметър 2.5 метра, могат да бъдат превърнати в мини апартамент за двама с душ и тоалетна, казва архитектът Джеймс Лоу.

Те могат да се сгушени между небостъргачите в града и да оползотворяват пространство, което иначе ще бъде пропиляно, допълва Лоу, който иска резрешението на правителството за подобни жилища.

Търсенето на жилища в корабни контейнери също расте, като един от производителите - Markbox, съобщава, че то се е удвоило миналата година.

Онлайн рекламите на контейнери, превърнати в жилища, които са законни за строеж, но незаконни за живеене, посочват месечен наем от 3000 до 5000 хонконгски долара.

Това е градът, който се очертава като най-силния имотен пазар Сингапур, Женева и Берлин регистрират нарастване на интереса от международни купувачи

Правителството в управлявания от Китай град съобщи, че ще продължи да се бори с недостига на жилища и че проучва различни форми на „преходно жилище“. Неправителствени организации съобщават, че докато тръбите и контейнерите осигуряват временен отдих, те не могат да бъдат постоянно решение.

„Приемаме всякакви възможности за ускоряване на доставянето на временни жилища. Но искам да подчертая, че това може да е само краткосрочно решение. В крайна сметка, правителството трябва да ускори строежа на държавни жилища“, казва Лаи Кин-квок, който поддържа платформата Platform Concerning Subdivided Flats в Хонконг.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg