В един от жилищните комплекси в Хонконг, огледът на апартамент ще ви струва близо 1 млн. долара.

Брокерските агенции в града изискват от потенциалните купувачи да депозират 7 млн. хонконгски долара (900 хил. щатски долара) за да могат да направят оглед на луксозните жилища. Това е последният пример за лудостта, която се случва на най-скъпия имотен пазар в света, пише CNN.

Новият жилищен комплекс се намира в близост до центъра на града, като е изграден от Sun Hung Kai Properties – най-големият строител на жилища в Хонконг.

Брокери споделят, че огромният депозит (които се връща на клиента, ако няма сделка) важи за 10 луксозни апартамента в комплекса.

„Това е индикация колко горещ е пазара тук в Хонконг”, казва Пол Цимерман, директор на консултантската компания Civic Exchange.

По думите му, цените на имотите са подхранвани от години благодарение на ниските лихви и паричните потоци идващи към мегаполиса от вътрешността на Китай.

Бъдещите собственици на новите жилища в комплекса на име Victoria Harbor със сигурност ще са хора с дълбоки джобове.

Интересното е, че за 900 хил. долара те ще получат 90-минутен оглед, но не на истинския апартамент, а на негов макет, намиращ се в различна част на града.

Освен това, плащането на депозита не гарантира крайният купувач, тъй като той трябва да наддава с останалите кандидати, ако има такива.

Цената, за която ще бъдат продадени жилищата е трудна за прогнозиране, но имот с подобни характеристики е бил продадено наскоро за 8.5 млн. щатски долара, по данни на агенцията Centaline.

Огромните цени на имотите не са нещо ново за Хонконг. Смята се, че това е най-скъпият имотен пазар в света за седма поредна година, според класацията на Demographia.

Цените на жилищата са скочили с около 170% спрямо 2009 година, сочат данните на Centaline.

На фона на тези данни обаче, голяма част от населението на Хонконг не може да извлече никакъв дивидент от горещия пазар.

Около 20% от жителите на града живеят под линията на бедността, сочат официалните данни.