Заобикалящата среда и инфраструктурата се превръщат в ключов фактор при избора на жилище. Около това се обединиха участниците в конференцията за имоти Balrec, които дискутираха жилищния пазар.

Времето, в което се строяха жилища, само за да се продадат, вече мина, днес инвеститорът следва търсенията на клиента, а те са за облагородена и приветлива среда. Именно и това е причината за по-големия интерес към затворените комплекси, смятат експерти.

„Заобикалящата инфраструктура създава комфорт, а това ще принуди повече инвеститори да купуват по-големи парцели, за да могат да отговорят на това търсене и да я изградят“, смята Мартин Драгоев, директор инвестиции и продажби в Galaxy Investment Group.

Според него обаче в следващите пет-шест години инфраструктурата няма да се превърне в предхождащия един проект елемент.

Според инж. Пламен Андреев, управител на Planex Invest, връзката между среда и сграда е изключително важна за бъдещето на един проект и за това как ще продължи да се развива той на пазара.

„Погледнете какво се случва в един квартал, като Манастирски ливади. Преди години, когато нямаше контрол, се построиха различни като архитектура и визия жилища. Няма нормални улици. Това, което трябва да се направи, е общината да влезе и да оправи инфраструктурата, защото тя е собственикът и има ангажимент към това. Защо плащаме данъците?“, попита той.

По думите му, не е невъзможно да се въведе ред, но трябват политика и целенасочени действия за това. „Средата не е лоша, но има голям потенциал в нея“, коментира Андреев.

Експертите коментираха, че остават приятно изненадани от новите купувачи. Те не питат вече само за квадратните метри в дадено жилище, но и се интересуват от фактори, като близост до училища, градски транспорт, наличие на паркова среда и паркоместа. Те обуславят и успеха на един проект.

Пазарът в Пловдив с големи перспективи

Участниците в дискусията определиха жилищния пазар като спокоен и устойчив, със стабилни перспективи и шанс за развитие. Градът, който се радва на все по-голям интерес, е Пловдив.

Той е и единственият, в който са регистрирани повече сделки спрямо най-успешната 2005 г. Във всички други градове се наблюдава спад с по 20-30-40% от пиковите години, но Градът под тепетата прави изключение.

Според Мартин Драгоев, интересът се дължи на все по-големия брой производствени предприятия и на развитието на ИТ и аутсорсинг сектора.

„Друг фактор, който обуславя силния пазар, е липсата на алтернатива за други инвестиции, т. хората виждат сигурност, когато влагат в имот. Наемният пазар и добрата доходност също допринасят за растежа, както и интереса от страна на живеещи в чужбина българи, които предпочитат да купят у нас“, коментира Драгоев. По думите му най-търсени са големите жилища.

Софийският жилищен пазар

може да се похвали с 10% ръст на сделките с имоти и на стабилни цени, каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. Според данни на компанията, най-търсени са 2- и 3-стайните жилища, които формират 70% от транзакциите.

„През 2016 г. нагласите бяха, че 2017 г. ще бъде на големите жилища, но очакванията не се оправдаха“, добави тя.

Статистиката на брокерите показва, че 53% от сделките се реализират с кредити, като обикновено купувачите теглят между 75-80% от стойността на жилището.

„Лихвите по кредитите са на исторически ниски нива, очакванията са в средата на 2018 г. да има леко повишение, но то ще бъде в рамките на 0.2-0.5%, което няма да окаже влияние върху пазара“, коментира Атанасова.

Най-търсени са жилищата на цени между 70-100 хил. евро – 28% от сделките са на тези стойности. Малко по-малко – 26%, са сделките между 50 и 70 хил. евро, докато тези за над 100 хил. евро са 22%.

Според Атанасова апартаменти, които се продават на стойност между 800 и 1200 евро/ кв. м, имат най-голям шанс за реализация. Те се радват на над половината от интереса на клиентите на агенцията.

Според участниците в дискусията обаче, не винаги цена около 900 евро може да бъде фактор за качество на имота. „Един инвеститор не си измисля цената просто така. Той калкулира качеството на материалите, цената на земята, условията и допълнителните екстри, които жилището има, какви услуги се предлагат към комплекса, средата…“, каза Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

„Цената невинаги е водещият фактор. Важен е крайният продукт и това, което е около него“, потвърди мнението и Пламен Андреев.