Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват недвижими имоти в рамките на страната - в опит да направи жилищата по-достъпни за местното население.

Бъдещият премиер на Нова Зеландия Джасинда Ардърн (ще стане премиер, ако успее да състави коалиционно правителство – бел. ред.) посочва пред местни медии, че забраната ще важи само за хора, които не са граждани на страната.

Освен това регулацията засяга само съществуващите имоти, но не и такива, които ще бъдат изградени в бъдеще.

„Целта ни е да отстраним чуждестранните купувачи от съществуващия пазар на недвижими имоти“, казва тя, предава CNBC.

Ардърн, която е лидер на Лейбъристката партия, ще оглави коалиция от три парти в местния парламент, като по думите й, и трите политически сили ще синхронизират вижданията си.

„Имаме съгласие да забраним покупката на съществуващи домове от чуждестранни купувачи“, казва Ардърн, която освен това обяви план за ограничаване на имиграцията.

Нова Зеландия в последно време изпадна в ситуация, която може да се нарече имотна криза. Причина за това е комбинацията от ниските лихви по кредитите, недостатъчна наличност на имоти и високото ниво на имиграция в страната. Всичко това доведе до драстичен скок в цените на имотите, което ги направи непосилни за част от местните жители.

По данни на ANZ Bank към края на февруари тази година, недостигът на жилища в Нова Зеландия възлиза на 60 хил. броя, като цифрата се увеличава с 40 къщи на ден.

В миналото най-голям натиск над пазара са оказвали американските купувачи на имоти. Във времето обаче лидерската позиция се зае от китайските купувачи, които започват да поглеждат все по-често към инвестиции в имоти в чужбина.

Уинстън Питърс, лидер на коалиционния партньор на лейбъристите – партията NZ First, похвали Ардърн, посочвайки, че Нова Зеландия „вече не се продава“.

„Реалността е, че ще има промяна и ясен сигнал бе изпратен към света, че Нова Зеландия вече не се продава както преди. Щастливи сме от това“, казва той.

По данни на Real Institute of New Zealand (REINZ), средната цена на имотите в най-големия град в страната Окланд достига цели 845 хил. новозеландски долари, което се равнява на 582 хил. долара.

Така излиза, че цените на имотите в страната са скочили двойно спрямо ситуацията от 2008 г. Столицата на страната град Уелингтън предлага имоти на средна цена от 531 хил. долара.

По време на обявяването на новата имотна регулация, Ардърн съобщи, че е получила телефонно обаждане от президента на САЩ Доналд Тръмп.
„Взаимоотношенията със САЩ са невероятно важни и това няма да се промени“, каза следващият лидер на Нова Зеландия.

След публикуването на резултатите от изборите в страната на 13 октомври, новозеландският долар поевтиня с 4% спрямо щатския долар.