Британската жилищна криза намира най-ясно отражение в цените на наемите в Лондон.

Средният наемател в английската столица отделя цели 40% от доходите си, за да покрива наема на жилището си, сочат данните на Institute for Fiscal Studies, отнасящи се за периода 2013-2015 г., предава Bloomberg.

За сравнение, наемателите в останалите британски градове отделят средно по 28% от доходите си, за да имат покрив над главата си.

Хората с най-ниски доходи се разделят с 1/3 повече от парите си, за да плащат наем спрямо положението през деветдесетте години. Причина за това е съкращаването на държавните помощи за жилище.

Ако извадим Лондон от уравнението обаче, делът от доходите, който отива за жилище, се движи на ниво от около 25% през последните 20 години. С други думи, ситуацията се влошава главно в рамките на Лондон.

Ситуацията с наемите провокира политическите лидери във Великобритания да предлагат разнородни решение на проблема.

Лидерът на Лейбъриската партия Джереми Корбин, който привлече вота на младите хора в страната, които са принудени да живеят под наем, защото не могат да си позволят собствено жилище, обеща да прокара регулация над наемите.

По данни на Institute for Fiscal Studies, делът на хората на възраст между 25-34 години, които живеят под наем, е скочил тройно - до 37%, спрямо нивото от средата на деветдесетте години, когато този дял е едва 12%.

От друга страна, премиерът Тереза Мей посочва, че ще облекчи процедурите за строеж, за да могат да се изградят повече общински жилища, които да бъдат отдавани под наем.

Това е кардинален завой на политиката, предприета от Маргарет Тачър, която натискаше общините да продават тези жилища, което, от своя страна, доведе до ръст на броя граждани, притежаващи дома си.

Голямата въпросителна е свързана с брекзит.

Все още не е ясно как излизането от Европейския съюз ще повлияе на търсенето на жилища и техните цени.