През третото тримесечие купувачите на имоти в Хамптънс не са искали да харчат пари за прекално скъпи жилища, но пък са били готови да наддават за по-евтини имоти в търсенето на ваканционен дом.

Купувачите са били съгласни да плащат над продажната цена при 10% от сделките за жилища на стойност под 3.3 млн. долара, които попадат в графата нелуксозни имоти, и съставляват долните 90% от пазара, сочи доклад на оценителската компания Miller Samuel Inc. и имотния брокер Douglas Elliman Real Estate. Това е най-високият процент сделки, при които е имало конкуренция между наддаващи купувачи, откакто двете компании започват да следят данните през второто тримесечие на 2016 г., пише Bloomberg.

В желанието си за придобиванието на по-евтини имоти купувачите са купували и апартаменти. Тези имоти, със средна цена от 567 500 долара, са престоявали средно само по 97 дена на пазара, което е най-малкият подобен период за последните шест години. При най-горния сегмент на пазара, купувачите са демонстрирали по-малък интерес към придобиването на луксозни имоти, отколкото продавачите при обявяването им за продажба. Непродадените жилища в тези върхови 10% от пазара скачат с 22%, достигайки най-високото си ниво от две години.

“Пазарът се насочва към тези по-малки и по-лесно управляеми домове,” казва Карл Бенинкаса, регионален вице-президент на Douglas Elliman, който отговаря за продажбите в Хамптънс.

На фона на рекордните нива на капиталовия пазар, хората са в настроение да купуват в Хамптънс. Крайбрежният град в източната част на Лонг Айлънд, Ню Йорк, който е тясно обвързан с представянето на финансовата индустрия, отчита 517 имотни сделки през третото тримесечие, или с 12% повече от 10-годишното средно ниво, според доклада на Miller Samuel и Douglas Elliman. Дори и на фона на всичките тези сделки, непродадени имоти намаляват само в нелуксозния сегмент, като обявените за продажба имоти са намалели с 10% на годишна база до 1 143.

Сделките на стойност под 500 000 долара падат с 12% до 57, защото на пазара не е имало много такива имоти. Продажбите на жилища на цени между 500 000 и 999 000 долара скачат с 22% до 131, докато увеличението при тези на цена между 1 млн. долара и 1.99 млн. долара е от 12% до 76.

През изминалото тримесечие имаше няколко сделки и за супер луксозни имоти, в това число покупките на две имения за по над 20 млн. долара. Сделките за имоти на стойност между 5 и 9.99 млн. обаче долара падат с 56% до едва 11.