Голяма къща с четири спални в скъпия квартал Пийк в Хонконг беше продадена за 1.16 млрд. хонконгски долара (148.7 млн. американски долара). Това е най-високата цена, платена за недвижим имот на основната компания, отговаряща за строителството, тази година.

Цената на квадратен метър е 126.813 хонконгски долара (близо 16 300 американски долара), съобщи говорителка на Wheelock Properties. Тя отказа да разкрие самоличността на купувача.

Продажбата на къщата, която е с площ над 836 кв. м. и включва плувен басейн, обширна градина и подземен паркинг, подчертава нарастващите контрасти в контролирания от китайците град, където средната жилищна площ е едва 14 кв. м. на човек.

Wheelock and Company, една от най-големите строителни компании в Хонконг, притежава проекта Mount Nicholson чрез филиалите си Wheelock Properties и Wharf Holdings съвместно с Nan Fung Development.

Неотдавнашен доклад на UBS установи, че Хонконг е най-скъпият град в света за апартаменти, като квалифицираните служители трябва да работят 20 години, преди да могат да си позволят апартамент от 60 кв. м. близо до центъра на града. Това е най-дългият период в списъка от 20 града в света.

Властите в Хонконг опитаха да приложат мерки за охлаждане на цените на недвижимите имоти в града, но новият лидер на града Кари Лам заяви, че правителството не разполага с „магически пръчки“.

Бившата британска колония е един от най-богатите градове в света с фискални резерви от над 936 млрд. хонконгски долара, но по-малко от една десета от земята й е предназначена за жилищни сгради.

Неравенството се изостри до такава степен, че много семейства от средната класа вече не могат да си позволят собствено жилище. Най-бедните пък да принудени да живеят в „къщи-ковчези“, а семейства живеят в поделени апартаменти, които са по-малки от 7 кв. м.

Цените на имотите в Хонконг нараснаха с близо 400% от 2003 г. насам, а в същото време средният месечен доход на домакинствата се повиши само с 61%, в резултат на което мнозина не могат да си позволят собствено жилище.

Лам, която пое управлението през юли, превърна охлаждането на цените на имотите в един от топ приоритетите си и обяви нова схема „Домове за начинаещи“, която да помогне на семействата от средната класа.