Хонконг постави нов рекорд за цена на недвижим имот. Този път става дума за паркомясто, съобщава Bloomberg.

Пространството от 17 кв. м в Хонконг беше продадено миналия месец за 5.18 млн. хонконгски долара (664 300 долара), или 27 500 хонконгски долара на квадратен метър, съобщава вестник Ming Pao.

Паркирането в Хонконг струва повече от някои домове. Данни на Centaline Property показват, че жилище с две спални и площ от 26 кв. м в Ша Тин е било продадено през април за 4.2 млн. хонконгски долара.

Цените на имотите продължават да растат в Хонконг, въпреки усилията на правителството да укроти най-скъпия жилищен пазар в света.

По-високите данъци върху закупуването на жилища стимулират търсенето на инвеститорите на нежилищни имоти, като някои купувачи насочват поглед към офисите и паркоместата.

Разводите вдигат още повече цените на имотите в Хонконг Обичайните заподозрени за космическите цени на имотите в Хонконг са недостигът и голямото търсене от страна на купувачи от континентален Китай. Има обаче и един непредвиден фактор

Паркомястото е част от жилищната сграда Upton, където беше поставен и предишният рекорд за трансакция с площ за паркиране.

Цяла сграда с паркинг беше продадена миналия месец за рекордните 23.3 млн. хонконгски долара на Henderson Land Development, която купи сградата в Централния квартал, за да я превърне в кула с офиси.