Henderson Land Development Co. надделя в наддаване с осем други строителни предприемачи и ще плати рекордните 23.3 млрд. хонконгски долара (3 млрд. долара) за първите площи с търговско предназначение, обявени за продажба от правителството на Хонконг в централния район на града от 1996 г. насам.

Цената на акциите на хонконгската компания отчетоха най-голям спад в индекса Hang Seng Properties днес, губейки 2.9% от стойността си.

Henderson Land е изпреварила в наддаването местни конкуренти, сред които подразделения на Cheung Kong Property Holdings Ltd. и Wharf Holdings Ltd. Компанията ще използва придобитите площи, за да строи офис кула.

Рекордната цена за имота, който в момента се използва за паркинг, е доказателство за голямото търсене на офис площи в централния район. Откакто MTR Corp. продаде през 1996 г. крайбрежен парцел за построяването на Международния финансов център, на пазара няма ново предлагане.

Незаетите офис площи в района са едва 1.5% през първото тримесечие на годината, според CBRE Group Inc.

“Цената изненадва с високото си ниво,” казва Алфред Лау, анализатор в Bocom International Holdings Co. “Пазарът обаче може би не споделя подобна оптимистична перспектива,” добавя още Лау, който смята, че Henderson Land би трябвало да помисли за партньор, с когото да сподели риска.

Офис площите в централния район на Хонконг са най-скъпите в света, според проучване на CBRE, публикувано през март.

Цената на сключената сделка възлиза на над 69 000 долара на кв. м, според изчисления на Bloomberg въз основа на максимална площ от 43 200 кв. м.

През 2015 г. China Evergrande Group плати рекордната за тогава цена от 50 000 долара за квадратен метър за търговска сграда в Хонконг.

Само един от деветте кандидат-купувачи е от Континентален Китай, което е индикация за намаляващия интерес от страна на китайските купувачи. Преди това китайски компании, като HNA Group Co., купуваха обекти в Хонконг.

Сградата с паркинга се намира в сърцето на централния район, близо до популярния небостъргач на Bank of China и до Cheung Kong Center на милиардера Ли Ка-шинг. Миналата година от Colliers International изчислиха, че сградата струва между 15.8 млрд. (2.03 млрд. долара) и 17 млрд. хонконгски долара (2.18 млрд. долара).

Henderson Land ще финансира придобиването с международните си ресурси и с банкови средства. Компанията планира да завърши офис сградата, която ще има и няколко търговски обекта, до 2022 г., се казва в нейно изявление.