10 грешки при мисленето, които ще ви пречат в живота

27797
10 грешки при мисленето, които ще ви пречат в живота

Нашите мисли до голяма степен влияят на начина, по който се чувстваме и по който се държим. Слушането и доверяването на неразумни мисли може до доведе до най-различни проблеми, в това число проблеми с общуването, проблеми с отношенията, както и вземането на неправилни решения.

Независимо дали се стремите да постигнете личните или професионалните си цели, ключът към успеха често започва с осъзнаването и заменянето на 10-те най-често срещани грешки при мисленето.

Никой не е застрахован от грешки в мисленето понякога. Най-често срещаните от тях обаче могат да бъдат разделени в следните 10 категории, пише Forbes:


1. Мислене от типа всичко или нищо

Понякога виждаме нещата като изцяло черни или изцяло бели. Вероятно за вас съществуват два вида колеги – добрите и лошите. Или може би гледате на всеки проект или като на успех, или като на провал. Вместо да различаваме нюансите на сивото, нашата вина е, че мислим за нещата като изцяло добри или изцяло лоши.

2. Генерализираме прекалено много

Лесно е да вземем конкретно събитие и да генерализираме как то важи за всички други ситуации. Ако не сте успели да сключите дадена сделка, можете да решите, че не ви бива в сключването на сделки. Ако пък ваш колега се отнася зле с вас, можете да си помислите: “Хората в тази индустрия са лоши.”

3. Изолираме положителните неща

Ако се случат девет лоши и едно добро нещо, понякога ние изолираме доброто и започваме да размишляваме за лошото. Може би заявяваме, че сме имали лош ден, въпреки всичките положителни неща, които са се случили или пък поглеждаме назад представянето си и заявяваме, че е било ужасно, защото сме направили една-единствена грешка.

Изолирането на положителните неща може да ви попречи да си създадете реалистична перспектива за ситуацията. Създаването на реалистична перспектива изисква да забелязва както положителните, така и отрицателните неща.

Вижте още: 8 глупави начина, по които хората провалят успешна кариера

4. Четене на мисли

Въпреки че дълбоко в себе си разбираме, че не знаем наистина какво си мислят другите, това не ни спира от време на време да предполагаме, че знаем какво се случва в главата на някой друг. Когато си мислим неща като: “Трябва да си е помислил, че се държах глупаво на срещата,” правим заключения, които не се базират на реалността.

5. Катастрофично мислене

Понякога мислим, че нещата са много по-лоши, отколкото всъщност са. Ако не успеете да постигнете финансовите си цели един месец, можете да си помислите: “В крайна сметка ще фалирам” или “Никога няма да имам достатъчно пари, за да се оттегля,” дори и да няма доказателства, че ситуацията е чак толкова мрачна.

Човек лесно може да започне да си представя дадена ситуация като катастрофа, след като бъде завладян от негативни мисли.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Как да направим пари от дома - научи как да печелим от $0 дневно до $30 на ден
# 0
16:06 | 16 June 2014
Как да направим пари от дома - научи как да печелим от $0 дневно до $30 на ден без да инвестирате ваши средства само за 10 минути на ден !ето тук >>> 30dollars.ovo.bg ! Ще научите как става всичко това от самата регистрация до как да си вземете печалбата. За да изкарвате пари от Интернет не е необходимо да имате собствен сайт, блог или форум, или пък да притежавате познания по програмиране. Начинът, който ще ви представя, е лесен и отнема само няколко минути на ден. Единствените неща, от които имате нужда, са компютър с Интернет, време и постоянство. За повече информация моля посетете този адрес: 30dollars.ovo.bg
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg