10 странни звука, които издава тялото ви

8049
10 странни звука, които издава тялото ви

Пищене в ушите

Ако след дълъг ден поставите главата си на възглавница, ще чуете пищене. Това досадно пронизващо звучене може да бъде кръв, преминаваща през вената и каротидната артерия, които се намират зад ухото ви.

Шумът става особено силен, когато нещо (като вашата възглавница) блокира външния шум. Ако звукът е налице през деня, може да страдате от алергии или инфекции: претоварената евстахиева тръба, която свързва носа и гърлото със средното ухо, може да заглуши външните звуци.

Пукащ врат


Не се притеснявайте, това скърцане и пукане не означава, че остарявате. Вратът е серия от сдвоени стави, наречени фасети. Всяка от тях е пълна с течност и е заобиколена от капсула.

Огъването на врата ви удължава капсулите, което намалява натиска върху съединителната течност и я превръща в газ. Пукането, което чувате, е изпускането на газ от съединителната течност.

Къркорене на червата

Ако чуете този странен звук след вечеря, това са въздухът и течността, които се движат през храносмилателния тракт. Ако чуете къркорене на празен стомах, червата може да почистват остатъците от храна и течност или, разбира се, може да е знак, че е време за ядене - мозъкът изпраща сигнал към червата.

85 интересни факти за човешкото тяло50 000 клетки в тялото умират и са заменени с нови, докато четете тази статия

 

Хрипове, когато се въртите

Чувате хриптене по време на курс по йога? Въздухът, който се движи от стомаха или белите дробове, преминава през стеснен дихателен път, предизвиквайки хриптящ звук. Това не е проблем, освен ако не изпитвате затруднения в дишането - в този случай това може да бъде показателно за краткосрочни заболявания, като алергии или белодробни проблеми.

Звънливи звуци

Зън, зън. Това не е телефонът ви. Почти всеки изпитва шум в ушите или звънене в ушите в определен момент. Инфекции, много силен шум и стареене могат да увредят клетки в ухото, причинявайки кохлеята (сензорен орган, който преобразува звука в нервни импулси), за да изпрати сигнали към мозъка, дори когато не е налице звук.

Проблемът обикновено се решава, но ако фантомният звук трае повече от два дни или ако имате и болка, се обърнете към лекар.

Хълцането

Хълцането е неконтролируемо съкращение на диафрагмата – мускулът, разделящ гръдния кош от коремната кухина и контролиращ дишането. То може да бъде поединично или на сравнително равни пристъпи. Когато диафрагменият нерв се раздразни, диафрагмата може да започне да се свива и отпуска рязко.

Когато въздухът навлезе рязко в белите дробове, той преминава през гласните струни и се чува познатият звук „хлъц“. Този процес продължава, докато диафрагменият нерв не се отпусне.

Хриптящ нос

Ако се хващате как носът ви издава свистене, докато работите, не се притеснявайте. Това обикновено е признак на обструкция на въздушния поток, което може да означава, че излишният слуз покрива носните канали. Лекарство за настинка или алергия помага за разрешение на проблема.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg