15 прости правила, които някой ден могат да ти спасят живота

11138
15 прости правила, които някой ден могат да ти спасят живота

Ние всички сме запознати с основните правила за безопасност, които трябва да спазваме всеки ден, за да оцелеем – като започнем от правилното пресичане на улицата и стигнем до списък с алергиите ни, който винаги да носим със себе си.

Понякога обаче се стига до неочаквани ситуация, в които една секунда колебание може да се окаже фатална. Вижте 15 прости правила, които някой ден могат да спасят живота ни:

Забравете за мобилния телефон, докато пресичате

Консултантите по безопасност на движението смятат, че ходенето и гледането на мобилния телефон са прекалено голямо предизвикателство за човешкия мозък.

Това може да доведе до ситуация, в която оставате глухи и слепи за заобикалящата ви среда и всички възможни опасности, които ви дебнат – като например да не видите автомобила с висока скорост, който се приближава към пешеходната пътека. 

Премахнете слепите петна при шофиране чрез правилно регулиране и добавяне на допълнителни огледала на автомобила

Регулирайте страничните огледала на автомобила си по такъв начин, че да сте в състояние да видите всички негови страни. Това прегрупиране ще ви помогне да премахнете всякакви слепи петна в страничните зони.

Разположете огледалото за обратно виждане така, че винаги да бъдете в състояние да видите автомобил, който се движи зад вас. За да се гарантира ефективността на огледалото при коригирането му, направете го директно от мястото на водача.

Уверете се, че разполагате с подходящите дрехи за студено време

Този съвет може да ви струва маловажен, но е факт, че и в днешния век все още хора умират от пневмония.

Не забравяйте, че мократа кожа отделя топлина много по-бързо, отколкото сухата, така че е важно да я запазите такава толкова дълго, колкото е възможно.

Уверете се, че телесната ви температура не пада твърде бързо, като носите вълнени дрехи – тази материя е много добра в усвояването на влага.

Памукът и другите тъкани са слаби абсорбатори на влага - носенето на дрехи, изработени от такива материали, ще ви накара да зъзнете.25 мита за оцеляванетоКоито по-скоро ще ви убият

 

Не надувайте спасителната си жилетка, преди да излезете от самолета

Това е особено важно в случай на кацане във вода. Както всеки експерт по безопасност на въздушното движение ще ви кажа, ако надуете спасителната си жилетка при бързо потапяне на самолета във вода, това ще ви накара да изплувате до тавана на кабината и няма да можете да се движите без чужда помощ.

Най-правилното нещо, което можете да направите, е да си поемете дълбоко въздух и да изплувате от самолета, без да изпускате жилетката от ръцете си. След като сте в безопасност във водата, трябва да дръпнете връвта за надуване.

Предотвратете опасността от задавяне, като се научите да правите хватката на Хаймлих

Медиците съветват всеки един от нас да може да прилага хватката на Хаймлих. Тя може да се окаже от съществено значение, ако трябва да спасите в себе си или друг човек от задушаване.

Просто следвайте тази последователност от действия:

Поставете юмрук точно над пъпа. Обхванете юмрука плътно с другата си ръка и го преместете нагоре, като прилагате силен натиск върху гръдния кош. Повторете, като осъществявате бързи тласъци нагоре и навътре, докато не изпадне обектът, блокирал дихателните пътища.

Ако нито едно от посочените по-горе действия няма ефект, придвижете човека до най-близкия фиксиран хоризонтален обект, например маса, стол или парапет, и натиснете корема му точно над пъпа в ръба, за да се произведете натиск бързо. Повтаряйте, докато има ефект.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Асистент
# 0
14:10 | 6 October 2016
Преписвачи! Като ползвате чужд материал, поне пишете източника!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg