По-рано тази седмица археолози в Монголия пуснаха първите снимки на древна жена, чиито останки са намерени изключително добре запазени в Алтайските планини.

Една от снимките, по-специално на краката на 1500-годишната мумия, разбуни духовете, след като ботушите й бяха оприличени на модел на Adidas.

Коментиращите в Twitter и Facebook твърдят, че жената трябва да е пътешественик във времето, като тази теза се възприема на шега от общността на археолозите и историците.

Мумията се изследва от експерти от Khovd Museum.

Вижте още: 10 от най-старите предмети в света

Смята се, че първите останки от тюркско погребение в Централна Азия са открити на надморска височина от 2 803 метра. Този факт и ниските температури са помогнали много за запазване на гроба, който е открит на три метра дълбочина.

По-рано тази седмица изследовател от музея съобщи, че останките най-вероятно принадлежат на жена, защото в гроба не е открит лък. Тя също така не е принадлежала към елита.

Множество вещи са открити в гробницата, която предлага уникален поглед върху живота в Монголия през целия 6-и век след Христа.

Древните хора са погребвани с техните ценни притежания, като например кон, кожени чанти, оръжия и музикални инструменти.

Освен това в гробницата са намерени и останки от дрехи, като например палта, изработени от памук. Смята се, че древните са използвали не само овча, но и камилска вълна.

"Находките показват, че тези хора са били много опитни майстори," добавят изследователите. „Като се има предвид, че това е гробът на прост човек, ние разбираме, че занаятчийските им умения са били доста добре развити."

Не е ясно обаче дали те са били толкова умели, че да създават обувки, подобни на съвременните творения на Adidas.