Завод за водородно гориво ще изгради Япония на Луната до 2035 г.

Това се казва в планове на космическата агенция на страната.

Предприятието ще бъде вдигнат в района на Южния полюс на естествения спътник на Земята, където се предполага, че има залежи от лед.

От него ще се извличат както питейна вода, така и кислород, и водород.

Именно водородът може да бъде използван за гориво на космическите совалки, пътуващи до Земята и до Международната космическа станция.

Този завод би намалял драстично разходите за транспорт на гориво от Земята. За бъдещето производство обаче ще са нужни между 21 и 37 тона вода.

Невероятни открития, които все още нямат научно обяснениеСветът е пълен с чудеса

Япония и НАСА подписаха договор през миналата година, чрез който страната се присъединява към американската космическа програма.

Тя ще участва в доставката на изследователско оборудване, обмена на данни за лунната повърхност, съвместното създаване на луноход, като е възможно и изпращането на японски астронавти на Луната.

Новата космическа програма на НАСА за проучване на Луната се казва Артемида. Тя ще се състои от три етапа.

Първата мисия - Артемида I, трябва да стартира през 2021 г., при условие че новата ракета Space Launch System (SLS) успешно премине тестовете.

По време на мисията капсулата "Орион", разработена за тази и бъдещи програми за изследване на космоса, ще обикаля около Луната без астронавти няколко седмици, за да тества своите системи.

Артемида II ще последва, ако всичко върви добре, през 2023 г. Астронавтите ще летят с космическия кораб "Орион" около Луната, но няма да кацнат на повърхността й, имитирайки Аполон 8.

Артемида III, планирана за 2024 г., ще бъде истинското приключение. Астронавтите на НАСА ще се придвижат към южния полюс на Луната - регион, който все още не е изследван от хората.