Археолозите откриха 4500-годишна магистрална мрежа в Саудитска Арабия, обградена с добре запазени древни гробници.

Изследователи от Университета на Западна Австралия провеждат широкообхватно разследване през последната година, включващо въздушни проучвания, наземно проучване и разкопки и изследване на сателитни изображения.

В констатациите, публикувани в списание Holocene през декември, те посочват, че "погребалните алеи", обхващащи големи разстояния в северозападните арабски окръзи Ал-'Ула и Хайбар, доскоро са малко изследвани.

„Хората, които живеят в тези райони, знаят за тях от хиляди години“, казва изследователят Матю Далтън пред CNN. "Но мисля, че не беше известно, докато не получихме сателитни изображения, колко широко разпространени са те."

Далтън казва, че погребалните алеи, които той вижда от хеликоптер, се простират на стотици, „може би дори на хиляди километри“, и че същите маршрути често са следвани от тези, които пътуват по главните пътища днес.

„Ще откриете, че главните пътища са склонни да следват същите маршрути, защото те обикновено са най-краткият път“, казва Далтън. „В някои случаи самите гробници са толкова плътни, че не можете да не вървите по древния маршрут, защото сте някак обградени от тях.“

Самите гробници са предимно с висяща или пръстеновидна структура. Използвайки радиовъглеродно датиране, изследователите установяват, че концентрирана група проби датира между 2600 и 2000 г. пр. н. е., въпреки че гробниците продължават да се използват повторно до преди около 1000 години.

„Тези гробници са на 4500 години и все още стоят на първоначалната си височина, което е наистина нечувано“, казва изследователят Мелиса Кенеди пред CNN. „Това отличава Саудитска Арабия от останалата част от региона – просто нивото на опазване е невероятно".

Кенеди вярва, че в тях са погребани отделни индивиди или малки групи, а екипът е открил около 18 000 гробници по протежение на погребалните алеи, като от 80 от тях са взети проби или са разкопани за изследване.

Изследователите смятат, че използването на маршрутите е предшествало гробниците и все още не са сигурни точно защо те са построени там - въпреки че Кенеди посочва подобни обичаи, свързани със собствеността на земята в Гърция и Рим в по-късната история.

Защо египетските владетели са спрели да строят пирамиди?В продължение на повече от хилядолетие владетелите на Древен Египет изграждали огромни пирамиди, които след това ставали техни домове във вечността

„Начин за демонстриране на собственост може би е една от причините гробниците да бъдат построени“, казва Далтън. „Погребвате най-близките си покрай маршрута, защото ще минавате често покрай тях и ще ги помните.“

Следващата стъпка за екипа ще бъде наблягане на радиовъглеродното датиране и да се върне на терен, преди да анализира данните. Вероятно ще последват още открития, като Далтън казва, че пътищата може дори да се простират до Йемен, особено след като подобни гробници са открити там, както и в Северна Сирия.

„Третото хилядолетие е толкова важен период от време“, посочва Кенеди. „Тогава са построени пирамидите. Това е мястото, на което много различни култури взаимодействат помежду си за първи път в широк мащаб. Така че да видите появата на този монументален погребален пейзаж в този период е наистина вълнуващо."