9 странни и луди географски факта

2199
9 странни и луди географски факта

© pixabay.com

Светът е голямо, мистериозно място, където понякога фактите се противопоставят на логиката. Ето някои умопомрачителни географски факти, които може да ви изненадат.

1. Африка е на доста централно място.

Африка е единственият континент, който се намира във всичките четири полукълба: северно, южно, западно и източно. Следователно това е и единственият континент, който има суша на главния меридиан и екватора.


2. Аляска е най-западният и най-източният щат.

Аляска е най-западният и най-северният щат в Съединените щати, което има много смисъл, когато погледнете карта. Но по-изненадващо, държавата успява да бъде и най-източната държава. Части от Аляска са толкова далеч на запад, че държавата всъщност се простира в източното полукълбо. Линиите на дължината се събират в горната и долната част на земното кълбо, така че Почони Пойнт, Аляска, има най-източната дължина от всяка точка в страната.

3. Има три държави, които са напълно без излаз от друга държава.

Лесото, Сан Марино и Ватикана са единствените държави, които са заобиколени само от една друга държава. Лесото няма излаз на море в Южна Африка, докато Сан Марино и Ватикана са заобиколени от Италия.

4. В Канада има много езера.

Канада е втората по големина държава в света, така че може да не е изненада, че има много езера. Но може да ви шокира, че страната има повече от половината от всички естествени езера в света. Впечатляващите девет процента от страната са покрити с прясна вода.

5. Цялото население на света може лесно да се побере в Тексас.

Ако целият свят беше толкова гъсто населен като Ню Йорк, цялото население ще покрива само 250 404 квадратни мили. Това означава, че целият свят може да се побере в щата Тексас. За сравнение, ако светът имаше същата гъстота на населението като Хюстън, Тексас, той ще покрива 1 769 085 квадратни мили. Дори и тогава да можеш хипотетично да побереш над 7 милиарда души в район, по-малък от половината Съединени щати, е доста впечатляващо.

6. Австралия може да е заобиколена от вода, но няма най-дългата брегова линия в света.

Тъй като е континент и е напълно заобиколена от вода, човек би си помислил, че Австралия лесно ще има честта да бъде страната с най-дългата брегова линия. Тази титла обаче отива в Канада. Канада има 152 100 мили брегова линия, в сравнение с 16 000 мили на Австралия. Всъщност Австралия се нарежда на седмо място в списъка на най-дългите брегови линии в света, след Индонезия, Гренландия, Русия, Филипините и Япония.

7. Връх Чимборасо е по-близо до космоса отколкото Еверест.

Връх Еверест е най-високата планина на Земята, така че би било логично върхът на планината да бъде най-високата точка на Земята (и следователно най-близо до космоса). Но Земята има леко овална форма и нещата стават интересни. Страни като Еквадор и Кения имат малко предимство и така надморска височина върхът на връх Чимборасо в Еквадор (който е висок само 20 564 фута) е най-близо до звездите.

8. Антарктида е дом на почти цялата прясна вода в света.

С 14 милиона квадратни километра ледената покривка в Антарктика е най-голямата твърда ледена маса на планетата. Огромната замръзнала структура съдържа около 90 процента от цялата прясна вода на Земята.

9. Китай и Русия граничат с 14 държави.

Въпреки че Китай е само малко повече от половината от Русия - най-голямата страна в света - те споделят еднакъв брой сухопътни съседи. 14-те страни, граничещи с Китай, са: Индия, Пакистан, Афганистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Монголия, Русия, Северна Корея, Виетнам, Лаос, Мианмар, Бутан и Непал.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg